Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.

„Žaloba o stanovení povinnosti žalovaného zaplatit žalobci částku 4 833 144 korun se zákonným úrokem z prodlení z částky 36 777 614,40 korun od 16. června 2014 do zaplacení se zamítá,“ konstatoval soud.

Případ se řeší od roku 2014. U soudu zastupovala EMS společnost Castlebar Invest. V žalobě tvrdily, že Praha neoprávněně čerpala licence, protože využívala software nad původně stanovený počet karet. Soudy ale už dříve zpochybnily, jestli je EMS vůbec oprávněným vlastníkem práv na Opencard. Firma to podle nich neprokázala.

Soudy totiž tvrdí, že firma Haguess převedla s platností od ledna 2008 veškerá autorská práva k Opencard včetně výhradního oprávnění k užití softwaru na společnost Modeca. To ale od začátku Castlebar odmítal.

Soud nevyhověl Castlebar ani ve sporu s DPP

EMS podala žalobu i na pražský dopravní podnik (DPP). Požadovala po něm 25 milionů korun za to, že podnik užíval víc karet Opencard, než si sjednali ve smlouvě. Pohledávku EMS ale převedla na společnost Castlebar, která částku snížila na 12,5 milionů korun.

DPP měl podle žaloby koupit software na 950 tisíc karet. Užíval ale následně dalších 250 tisíc. Castlebar tak požadoval, aby je podnik dokoupil. Tomu se ale DPP bránil tím, že vždy licence dokupoval poté, co bylo jasné, že původní počet přečerpal a bude potřebovat nové.

O sporu rozhodoval naposledy Nejvyšší soud, který dovolání odmítl. Dopravní podnik tak nic platit nemusí.

Hudeček se soudí o odškodnění

Kromě dluhů se řeší i náhrada škody za trestní stíhání. Loni na konci listopadu například soud přiznal bývalé radní Evě Vorlíčkové (TOP 09) odškodnění půl milionu korun.

O odškodnění za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard se nyní soudí také bývalý pražský primátor Hudeček. Od ministerstva spravedlnosti dostal milion korun. Podobnou částku ale vydal za obhajobu. „Ministerstvo mi za těch sedm let dalo zhruba až na doslova pár korun přesně to, co si vzali právníci – takže nula,“ poznamenal. Dalších skoro sedm milionů požaduje za nemajetkovou újmu a ušlý zisk.

Policie přišla před deseti lety předávat obvinění přímo na jednání pražské rady. „Je podivné, že ve chvíli, kdy nastoupí politická reprezentace, která sáhne do věcí, které se tady děly dříve a řeší je, tak je za to dnes obálkována obviněním,“ reagoval na obvinění v roce 2013 Hudeček. Radní tehdy tvrdili, že kvůli licenčním podmínkám z éry primátora Pavla Béma (ODS) nemohli dělat nic jiného než uzavřít další smlouvu s firmou Haguess. Podle policie ji ale zvýhodnili.

Za nezákonné obvinění chce Hudeček od státu pět milionů. „Když na vás padne tady toto, tak vám to prostě úplně zničí politickou kariéru,“ řekl Hudeček. Tvrdí, že nebýt trestního stíhání, byl by primátorem i po dalších volbách. Chce proto i dva a půl milionu jako ušlý zisk. Soud ho v pátek vyzval, aby své tvrzení doložil.

„To, co se panu Hudečkovi stalo, je skutečně politováníhodné. I s přihlédnutím k tomu je třeba vzít v potaz, že ta finanční částka, která už byla panu Hudečkovi vyplacena, přesahuje částku jednoho milionu a devatenácti tisíc korun, a my si myslíme, že tato částka je dostačující,“ uvedl právní zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Ondřej Ripel.

Necelých dvě stě tisíc pak exprimátor žádá za nepřiměřeně dlouhý soudní proces. Vyslechl si dva odsuzující verdikty, oba byly zrušeny. Hudeček za kauzou vidí vliv pražských kmotrů. „Museli nějakým způsobem přesvědčit, uplatit toho soudce, který byl schopen kvůli tomu přepisovat výpovědi, aby to sedm let zůstávalo pořád v nějakém soudním procesu,“ míní. Osvobozující verdikt přišel až po výměně soudce.

Události: Hudeček se soudí o odškodnění za nezákonné stíhání v kauze Opencard (zdroj: ČT24)

Karta Opencard se začala v Praze používat za primátora Béma. Magistrát ji vydával od roku 2007. Jako tramvajenku ji mělo využívat 1,2 milionů lidí. Později ji nahradila Lítačka. Některé karty Opencard byly platné až do roku 2020.

Opencard čelila velké kritice. Na základě auditů se zjistilo, že skutečné náklady jsou daleko vyšší, než se původně říkalo. Měla vyjít na více než 1,7 miliardy korun. Kvůli pletichám při zadávání veřejných zakázek policie dokonce několik pražských radních a úředníků trestně stíhala. Všechny včetně bývalého a pravděpodobně příštího primátora Bohuslava Svobody (ODS) soudy v kauze osvobodily.