Za trestání vězňů soud uložil dalším čtyřem dozorcům z rýnovické věznice podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou odsoudil další čtyři dozorce z věznice Rýnovice za trestání vězňů. Muži od soudu odešli s podmíněnými tresty a zákazem činnosti. Tři z nich se na místě odvolali, jeden z dozorců a státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání. Obžalobě čelí celkem patnáct rýnovických dozorců, soudy se jimi zabývají v oddělených řízeních. Už loni soud nepravomocně potrestal jiné tři dozorce, vyslechli si také podmíněné tresty.

„Byla uznána vina a byly uloženy podmínky a udělen zákaz činnosti,“ sdělil České televizi mluvčí Okresního soudu v Jablonci Jaroslav Kneř. Doplnil, že všichni čtyři muži dostali tříleté podmíněné tresty a zákaz výkonu povolání, jehož součástí je samostatná rozhodovací pravomoc v rámci orgánů veřejné moci.

Zákaz činnosti soud mužům udělil v rozmezí tří až šesti let. Tři z mužů podle mluvčího podali na místě odvolání. Čtvrtý obžalovaný a státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání. Tresty tak zatím nejsou pravomocné.

Okresní soud v Jablonci už loni v dubnu rozdal podmíněné tresty dalším třem rýnovickým dozorcům. Podle obžaloby svévolně trestali vězně, a to i fyzicky. Obžalobu dalších osmi dozorců projednávají soudy samostatně v rámci dalších dvou řízení.

Všichni dozorci čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby. Podle obžaloby nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, vězně svévolně trestali za jejich nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu.

Soud se ve všech těchto případech zabývá jednáním dozorců na oddělení výkonu kázeňských trestů, a to v období od února 2020 do ledna 2021.