Za šibenici před domem Vondráka uložil soud nepravomocně půl roku vězení

Soud uložil nepravomocně půl roku nepodmíněně za vyhrožování úřední osobě (zdroj: ČT24)

Půl roku nepodmíněně uložil opavský okresní soud Vojtěchu Zdráhalovi za vyhrožování úřední osobě. Zdráhal umístil v lednu loňského roku před dům hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) šibenici s nápisem „vlastizrádce“. Odsouzený má za sebou trestní minulost. Rozsudek není pravomocný.

Původně byl Zdráhal obviněn z nebezpečného vyhrožování, během soudního přelíčení státní zástupce ale navrhl, aby se jeho čin posuzoval podle přísnější právní kvalifikace, a to jako vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Podmíněný trest, který navrhovala obhájkyně, nebylo podle soudkyně možné uložit už vzhledem k trestní minulosti odsouzeného. Právě proto soud dal trest v délce šesti měsíců. S tímto verdiktem souhlasil i státní zástupce.

V současné době je ve vězení

Odsouzený se už od roku 2014 dopouštěl především výtržnictví a také maření úředního rozhodnutí. Například jako sportovní fanoušek měl zákaz přístupu na utkání, což nedodržoval. Přednedávnem byl podmínečně propuštěn z vězení, nespolupracoval ale s probační a mediační službou, a tak je v současné době opět ve výkonu trestu ve věznici v Kuřimi.

Čtvrtečního soudního přelíčení se tak účastnil jen prostřednictvím videokonference. Sám řekl, že činu lituje a že by přijal jakýkoliv trest. Po rozsudku si ale nechal lhůtu na rozmyšlenou. Soudu se ve čtvrtek neúčastnil ani Vondrák.

Pachatelů činu bylo nejspíše více. Podle svědků přijeli k domu hejtmana hned dvěma auty. Jen Vojtěcha Zdráhala se ale povedlo, hlavě díky otiskům prstů, usvědčit.