Za oprátku před domem hejtmana Vondráka hrozí rok vězení. Státní zástupce podal obžalobu

Muž, který postavil před dům moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO) šibenici s oprátkou a nápisem „vlastizrádce“, půjde k soudu. Státní zástupce v případu podal obžalobu. Třicetiletému muži hrozí až jeden rok vězení. České televizi informaci potvrdil státní zástupce Michal Koflák z Okresního státního zastupitelství v Opavě.

Incident se stal na konci ledna, policie pachatele obvinila na konci října. „V předmětné věci byla podána obžaloba k Okresnímu soudu v Opavě,“ sdělil nyní státní zástupce Koflák. Vyšetřovatelé muže, který šibenici hejtmanovi postavil před dům, obvinili z trestného činu nebezpečného vyhrožování. Dotyčný se k činu přiznal.

Muž šibenici postavil před vchod hejtmanova domu, za plot ale nešel. Hejtman Vondrák (ANO) následně zveřejnil fotografii šibenice na sociální síti Twitter a oznámil to policii. Podle Vondráka výhružka souvisela s tehdy projednávaným pandemickým zákonem.

„Sousedka na nás někdy po půl šesté zvonila od branky a upozornila, co nám stojí před domem. Já to beru jako politik, jsem na vyhrožování zvyklý, ale všichni si musí uvědomit, jak velký dopad to má i na rodinu. V tomto případě výrazně větší na mou ženu než na mě,“ řekl Vondrák, jehož vyjádření sdílel v lednu server iDNES.cz.

Šibenice i před Poslaneckou sněmovnou

Hejtman Moravskoslezského kraje nebyl jediný, komu před brankou vyrostla šibenice s oprátkou. Během lednových pražských demonstrací postavil jiný muž šibenici také přímo před Poslaneckou sněmovnu, vyjadřoval tak nesouhlas s novelou pandemického zákona, která se v tu dobu na půdě dolní komory parlamentu řešila.

Také tímto případem se zabývala policie. Jak letos v dubnu informoval server iRozhlas, čin ale označila jako přestupek. Případ tak skončil na stole úřadu Prahy 1, který věc odložil.