Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih zemřel jeden horník, dalších jedenáct je zraněných

Důlní neštěstí (zdroj: ČT24)

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku přišel o život jeden z horníků, který pracoval v dobývacím prostoru. Dalších jedenáct horníků bylo zraněno. Pět mužů utrpělo vážná nebo středně těžká poranění. V dole byla pozastavena těžba.

„Neštěstí se stalo v hloubce zhruba jedenáct set metrů pod povrchem. Mrtvým horníkem je zaměstnanec české národnosti,“ sdělina mluvčí OKD Naďa Chattová. Dalších jedenáct pracovníků bylo zraněno, mezi nimi je jeden Polák, ostatní jsou Češi.

Původní informace hovořily o zraněních lehčího charakteru, později mluvčí záchranářů a policie údaje o zraněných upřesnili. „Týmy zdravotnické záchranné služby převzaly od báňských záchranářů do své péče celkem pět mužů ve věku od 43 do 55 let. Všichni byli při vědomí a komunikovali. Utrpěli vážná nebo středně těžká poranění, přičemž převažovala zranění páteře a končetin, v jednom případě také hlavy a pánve,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Na místě zasahoval vrtulník z Ostravy a tři pozemní týmy z Havířova a Českého Těšína. „Jeden z pacientů byl letecky transportován do traumatologického centra v Ostravě, další do Městské nemocnice Ostrava a Havířova, dva pak do nemocnice Karviná,“ uvedl Humpl. „Při přijetí zraněných bylo ve dvou nemocnicích potřeba poskytnout i první psychickou pomoc,“ dodal. Ostatní zranění byli ošetřeni na místě.

„Příčinu smrtelného úrazu bude šetřit komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, Policie ČR, vedení OKD a zástupců odborové organizace,“ uvedla Chattová. Policejní mluvčí René Černohorský doplnil, že než rozhodne báňský úřad, byla v dole pozastavena těžba. 

Tragické události v dolech

V loňském roce se v OKD staly dva smrtelné úrazy. V březnu zahynul horník v Dole ČSM-Sever, když při likvidaci chodby asi 800 metrů pod zemí nastal zával, v listopadu pak zemřel horník v Dole ČSM-Jih při manipulaci se strojním zařízením. Oba mrtví byli zaměstnanci dodavatelských firem.

V předchozích třech letech nezemřel v dolech OKD nikdo, ještě před dvaceti lety tam ale umíralo ročně okolo deseti lidí. Klesající počet smrtelných úrazů je důsledkem poklesu těžby a počtu horníků v dolech, ale i zdokonalující se prevence a bezpečnostních opatření. Například otřesům v dolech, které životy horníků pod zemí ohrožují, ale podle odborníků úplně zabránit nelze, a rizika tak s sebou hornické povolání nese stále.

Jednou z nejtragičtějších událostí v posledních letech byl výbuch metanu v dole ČSM na Karvinsku v prosinci 2018. Tehdy tam zahynulo třináct horníků – jeden Čech a 12 Poláků. 

Policie minulý týden uvedla, že v souvislosti s neštěstím nikoho neobvinila a případ odložila. Neštěstí podle vyšetřovatelů způsobil přírodní jev, šlo o výron metanu, mírný otřes a následné tři výbuchy v těsném sledu za sebou, informoval ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela. V současné době se uhlí těží jen v Dole ČSM. Ve společnosti pracuje včetně dodavatelských zaměstnanců přibližně 3300 lidí. Vlastníkem firmy je prostřednictvím společnosti Prisko stát.