Výbuch v Dole ČSM způsobil přírodní jev, zjistili vyšetřovatelé. Policie nikoho neobvinila

Brífink k vyšetřování výbuchu metanu v Dole ČSM-Sever (zdroj: ČT24)

Policie nikoho neobvinila kvůli výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku v roce 2018, při kterém zemřelo třináct horníků, a případ odložila. Neštěstí způsobil přírodní jev, šlo o výron metanu, mírný otřes a následné tři výbuchy v těsném sledu za sebou. Vyplývá to z výsledků práce mezinárodního vyšetřovacího týmu, jenž vznikl v lednu 2019. Informoval o tom ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

„Vyšetřování bylo složité. Do dolu jsme mohli vstoupit až po několika měsících. Celé vyšetřování trvalo víc než čtyři roky,“ řekl Kužel. Dozorující státní zástupce Jiří Foltyn dodal, že délku vyšetřování ovlivnila i koronavirová epidemie, při níž měli vyšetřovatelé omezené možnosti se setkat. Navíc se čekalo na dva znalecké posudky a jejich překlad do polštiny.

Vzniklo celkem patnáct znaleckých posudků, všechny se shodují na tom, že nešlo o lidské zavinění. „Znalecké posudky směřovaly k určitým oblastem. Ale ano, když agregujeme určité posudky, agregujeme veškeré výpovědi těch, kteří k tomu měli co říct, tak je tento závěr správný,“ uvedl Kužel. 

S tím souhlasila zástupkyně polské prokuratury Joanna Smorczewská. „Bylo potvrzeno, že nedošlo k zavinění ze strany pracovníků. Bylo vydáno stejné rozhodnutí z jedné i druhé strany,“ konstatovala.

Tomáš Kužel hovořil o výsledcích vyšetřování výbuchu v Dole ČSM (zdroj: ČT24)

Samotné vyšetřování bylo podle policejního ředitele velmi složité. Dodal ale, že spolupráce s polskou stranou byla velmi dobrá. „Tím, že zahynulo dvanáct polských horníků, tak na tom chtěli participovat, což nám přišlo správné,“ uvedl. 

Policie nyní případ odložila. „Nebylo zjištěno porušení bezpečnostních předpisů. Výbuch byl způsoben hornickou činností, ale nezaviněný lidskou vůlí,“ poznamenal komisař karvinské policie Pavel Ondruch. Dodal, že událost byla náhlá a pracovníci v podzemí na ni nemohli včas reagovat.

Čidla byla funkční

Podle něj navíc byla před událostí v provozu všechna instalovaná čidla na měření koncentrací metanu, vyšší koncentrace ale nezaznamenala. „Čidla byla funkční. Neprokázalo se, že by s nimi někdo manipuloval,“ uvedl Ondruch. Právě o možné manipulaci s čidly či jejich zakrývání hovořili těsně po tragické události příbuzní některých polských horníků. To ale ihned odmítlo vedení těžební společnosti. Nyní to potvrdily i výsledky vyšetřování.

Podle nich za neštěstím stála souhra několika okolností. Jednou z nich byl geofyzikální jev, tedy mírný otřes a výron velkého množství metanu. Výbuch pak způsobila ocelová tyč, která se v té době namotala na kombajn a její část třela o jinou kovovou součást vybavení dolu. Třením vznikla jiskra, která iniciovala výbuch.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo 20. prosince 2018 přibližně 880 metrů pod povrchem. Při výbuchu metanu tam zahynulo třináct horníků – dvanáct Poláků a jeden Čech. Deset havířů utrpělo zranění.

Bezprostředně po explozi se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři těla. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchu vzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. V dubnu vynesli z podzemí těla pěti horníků, která byla na začátku důlní chodby. V květnu pak poslední čtyři mrtvé z dobývacího prostoru, takzvaného porubu.