TÉMA

Důl Paskov

Doporučujeme

„Po práci v dole se mi občas stýská, i když to není žádný med.“ Rekvalifikace posouvají horníky dál

Velkou část života strávili stovky metrů pod povrchem, v prachu, špíně, bez denního světla. Přesto spousta z nich měla svou práci ráda. Dnes si ale havíři kvůli postupnému zavírání dolů musejí najít práci novou, jenže v regionu s vysokou nezaměstnaností to jednoduché není. Pomáhají jim programy, díky kterým se snadněji dostanou k různým kurzům a rekvalifikacím. Úspěšnost je vysoká, s prací v dole se ale loučí těžce.
27. 4. 2023|

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih zemřel jeden horník, dalších jedenáct je zraněných

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku přišel o život jeden z horníků, který pracoval v dobývacím prostoru. Dalších jedenáct horníků bylo zraněno. Pět mužů utrpělo vážná nebo středně těžká poranění. V dole byla pozastavena těžba.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:15|

Mizí most, který spojuje důl Paskov s nedalekou haldou. Neměl využití a chátral

Státní podnik Diamo začal ve čtvrtek bourat ocelový most, který dříve spojoval Důl Paskov na Frýdecko-Místecku s nedalekou haldou. Po mostu se v minulosti přepravovala hlušina z úpravny dolu právě na haldu, od roku 2017 se už ale nevyužívá a chátrá. Přepravník, který vede nad řekou Ostravicí i železniční tratí, má být zlikvidován během jednoho dne. Celková délka mostu je 800 metrů, Diamo ale rozebere jenom čtyřicetimetrový úsek, který vede nad tratí a cyklotrasou.
7. 10. 2021|