Ranní cesta brněnským Husovickým tunelem se kvůli dalším omezením řidičům protáhla o desítky minut

Situace na Tomkově náměstí v Brně (zdroj: ČT24)

Průjezd Tomkovým náměstím v Brně je ještě komplikovanější než dosud. Kvůli pokračující stavbě velkého městského okruhu je omezen provoz v Provazníkově ulici na jeden jízdní pruh v každém směru, dosud jezdila auta dvěma pruhy oběma směry. Řidiči ráno čekali v koloně v Husovickém tunelu desítky minut.

Řidiči projíždějící Husovickým tunelem a Tomkovým náměstím museli být v pondělí ráno trpěliví. Cesta se jim výrazně protáhla. Od soboty, kdy začalo omezení platit, nemohou auta projet z Dukelské třídy do ulice Valchařské a opačně. Do Dukelské třídy je možné odbočit pouze vpravo ve směru z Provazníkovy ulice ve směru od Husovického tunelu. Z Valchařské ulice se může vjíždět pouze do Cacovické ulice.

„Omezení v režimu jedna plus jedna bude během příštího týdne platit v úseku od Husovického tunelu po zastávky MHD Tomkovo náměstí,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Od pátku 13. ledna se v obou směrech otevřou dva pruhy tak jako dosud, změní se ale vedení dopravy. Kvůli tomu nebude možné ani v jednom směru odbočit na Tomkově náměstí doleva. Tento stav bude platit až do června letošního roku.

Změny se dotknou i MHD

Změny se od soboty dotýkají i městské hromadné dopravy. Autobusová linka 72 ve směru do Králova Pole neobsluhuje zastávku Tomkovo náměstí. Náhradou využívá zastávku linky 4 Cacovická.

Linka 75 ve směru do Slatiny obslouží zastávku Karlova v přeložené poloze přibližně o 200 metrů vzad. Noční autobusová linka N94 pojede ve směru do centra i nadále v úseku Maloměřický most – Tomkovo náměstí odklonem přímo ulicí Valchařskou. Vynechává tak zastávku Karlova. Zastávka Maloměřický most je přeložena k zastávce linky 4.
Ve směru do Obřan jede linka N94 po své trase přes zastávku Karlova.

Nová část městského okruhu, která zahrnuje i nový most přes řeku Svitavu, by měla být hotová v roce 2024. Po dokončení stavby bude velký městský okruh funkční od Husovických tunelů po křižovatku s Rokytovou ulicí pod sídlištěm Vinohrady.

Doprava směřující od Tomkova náměstí na Vinohrady a do Líšně se po dokončení stavby vyhne křižovatce Svatoplukovy a Rokytovy ulici. Silničáři postupně staví estakádu, která překlene železniční trať v Židenicích. V roce 2024 má skončit i stavba velkého městského okruhu v západní části města v Žabovřeské ulici.