Bývalým klientům H-Systemu hrozí, že zaplatí další miliony. Podle soudu dluží správci nájemné za poslední tři roky

Na dalších 18 milionů korun by mohl mít nárok konkurzní správce vytunelovaného H-Systemu Josef Monsport. Okresní soud pro Prahu-západ nepravomocně rozhodl, že mu musí bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů, zaplatit tuto sumu jako nájemné za roky 2019 až 2021. Prvoinstanční verdikt vyřkl soud jen den poté, co odvolací soud potvrdil, že Svatopluk musí zaplatit obdobnou sumu jako nájemné za roky 2016 až 2018.

Ačkoli ve sporu o nájemné za roky 2016 až 2018 družstvo Svatopluk neuspělo, chce se proti novému verdiktu, který se týká dalšího tříletého období, odvolat.

„Dokud se náš soudní systém s těmito lidskými záležitostmi nevyrovná a bude soudit jen podle práva a nebude vůbec přihlížet ke spravedlnosti, tak se z tohoto nemůžeme vymotat,“ uvedl předseda družstva Martin Junek.

Svatopluk sdružuje někdejší klienty H-Systemu, kteří se po krachu společnosti rozhodli dostavět nedokončené domy, za které zaplatili, a začali v nich bydlet. Konkurzní správce nicméně přišel s tím – a v jednom případě u soudu i prokázal – že byty stále patří do konkurzní podstaty, a tak mají lidé, kteří si je kdysi objednali, zaplatili a pak na své náklady dostavěli, platit za jejich užívání.

Monsport si původně nárokoval ještě více peněz, než mu soudy přiznaly. Ve sporu, v němž nyní padlo prvoinstanční rozhodnutí, žaloval družstvo o 20 milionů, v předchozím sporu, kde již je pravomocný rozsudek, chtěl asi 21 milionů. Správce také pravomocně vysoudil milion korun za pozemky pod řadovými domy.

Členové Svatopluku si byty dostavěli sami na vlastní náklady

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritního akcionáře Petra Smetku soudy za vytunelování firmy potrestaly dvanácti lety vězení.

Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce. Souhlas konkurzního soudu nebyl podle něj v té době zapotřebí.