Předvolební Ústí: město prožilo turbulentní období a vyhlíží proměnu centrálního náměstí

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení ústeckého zastupitelstva. Končící období na severu Čech poznamenala výrazná nestabilita vládnutí a hned trojí proměna radniční koalice. Nyní strany slibují obnovu pořádku a kromě toho chtějí proměnit ústřední náměstí.

Poslední komunální volby před čtyřmi lety vyhrálo v Ústí nad Labem hnutí ANO, když získalo 21,22 procenta hlasů a Petrem Nedvědickým obsadilo i primátorský post. Během jednoho funkčního období ale současně vystřídalo tři radniční půdorysy – městskou radu po celou dobu poznamenávala zjevná nestabilita.

Po komunálních volbách v roce 2018 se spojilo ANO, UFO, ODS, PRO Zdraví a Sport. Strany měly v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu devatenácti hlasů, o kterou přišly poté, co klub UFO opustila jedna ze zastupitelek.

Sama ústecká vláda se navíc neshodla na tom, zda si má město vzít úvěr, a rozhořely se i další spory; UFO označilo jako problematickou práci náměstka za ODS Pavla Tošovského a vytklo mu, že nerealizuje potřebné projekty. Ve vedení nakonec došlo k rošádě a UFO nahradilo do té doby opoziční PRO! Ústí.

Spor o zahradu

Nová koalice ovšem vydržela pouhých devět měsíců. Spory tentokrát způsobil stav ústecké zoologické zahrady, který patří k diskutovaným tématům i v současné předvolební kampani. V 80. letech zoo patřila ke špičkám oboru. Dvacet let je ale výrazně podfinancovaná a hrozí jí odebrání členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií. Zvířata podle asociace nežijí v dobrých podmínkách.

Město hledalo pro zahradu nového ředitele. Část koalice stála za zooložkou Ilonou Pšenkovou, která primárně chtěla zajistit ochranu vzácných druhů a v podstatě pokračovat v tradici ústecké zoo specializované na exotický chov. Druhým, podporovaným uskupením PRO! Ústí, byl Petr Fejk, který chtěl ze zahrady udělat sérii otevřených areálů, kde by lidé procházeli mezi zvířaty. Vzdal by se chovu velkých exotických zvířat.

Vize byly natolik rozdílné, že magistrát vyvolal veřejnou diskuzi a rada nakonec přes odpor části koaličních zastupitelů zvolila do vedení zahrady Ilonu Pšenkovou.

Spor o odpad a architekta

Vnitrokoaliční konflikt přinesla i otázka komunálního odpadu. PRO! Ústí chtělo obnovit poplatek za odpad, proti tomuto záměru se ale strhla vlna odporu. Koalice se nakonec rozpadla po neshodě na architektovi města, respektive na vzniku kanceláře, jež by pomáhala ke komplexnějšímu rozvoji a řešila by také situaci kolem jezera Milada, které má město převzít. Uskupení PRO! Ústí kancelář považovalo za klíčový projekt.

Po odchodu PRO! Ústí z koalice má od listopadu Ústí nad Labem menšinovou vládu. O hledání dalších koaličních partnerů se primátor podle svých slov nesnažil. Není to ale poprvé, kdy město má menšinové vedení; rozpady koalic jsou na severu časté a v tomto případě vedly i k potížím s rozpočtem. Ten připravovala právě zástupkyně odcházející strany a svůj městský účet pro letošní rok si nakonec Ústí schválilo až letos v březnu.

Na sociálních sítích zaznívají hlasy, že zatímco jiná města v kraji se mění a modernizují, Ústí nad Labem dlouhodobě stagnuje. Z pohledu běžného občana se toho totiž v uplynulých čtyřech letech příliš nezměnilo a za čtyři roky v Ústí nevznikl žádný výraznější městský projekt.

Chodníky a díra

Nynější předvolební kampaně opakovaně poukazují na to, že město je špinavé a ošklivé, respektive slibují pořádek a modernizaci, což jsou témata daná sociální situací. Ústí nad Labem je de facto rozdělené na „dobré adresy“ a na vyloučené lokality.

Strany slibují, že mají návod na změnu a v kampaních tak znovu ožívají sliby o uklizených ulicích, rekonstrukci silnic a chodníků a bezpečnosti, což je místní evergreen už od devadesátých let.

Sliby se týkají i vyřešení problému s „dírou“ v centru města; soukromý investor rozkopal pozemek přímo na centrálním Mírovém náměstí, pak stavbu zastavil a je opuštěná už desetiletí. Politici ucházející se o hlasy voličů nyní slibují revitalizaci celého prostoru.

Volit do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu se v Česku bude v pátek 23. a v sobotu 24. září. Druhé kolo senátních voleb se bude konat o týden později.