Ústí nad Labem shání městského architekta

Ústí nad Labem – Dlouho postrádaný městský architekt – úředník, který dohlíží na urbanistickou tvář města nebo stanoví podmínky pro stavitele – opět bude dbát o vzhled Ústí nad Labem. Městský architekt bude jedním ze zaměstnanců nově vzniklého odboru rozvoje, město se poohlíží po nějakém známém odborníkovi s vizí dalšího rozvoje města.

Ústecká radnice chce vytvořením pozice městského architekta odpovědět na dlouhodobou kritiku široké i odborné veřejnosti za přístup k urbanismu. Ostře kritizována byla například stavba obchodního centra v okolí kostela Nanebevzetí Panny Marie. I proti dalším stavbám ve městě se lidé bouřily a vznikaly petice. To by se mělo změnit, věří představitelé radnice. „Jsem rád, že tu bude osobnost, která nám bude v tomto směru pomáhat,“ řekl radní Pavel Dlouhý.

Městský architekt by podle radního měl být významný člověk „s rozhledem a vizí, jak se bude město rozvíjet“. „Mohl by nám například pomoci oživit institut architektonické soutěže, která by se dala použít kupříkladu na střed města. Hlídal by ale i detaily, jako je stavba dva metry vysokého plotu v nových čtvrtích či šmoulově modrá omítka paneláku,“ naplánoval Dlouhý. Radnice přitom neočekává, že bude městský architekt pro Ústí pracovat na plný úvazek.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Jeden z kritiků ústecké architektury Matěj Páral rozhodnutí města pochválil. „Určitě je to velká změna v postoji k tomu, co ve městě vzniká, ale může to být dvousečné, pokud se podaří vybrat nějakou zajímavou osobnost, tak dobré, nebo naopak velmi špatné,“ uvedl.

Město vypíše na pozici architekta výběrové řízení stejně jako na funkci vedoucího celého odboru rozvoje. Ten vznikne sloučením odborů investic, strategického rozvoje a územního plánu, radnice tak chce ušetřit až tři miliony korun ročně.