V Českém Švýcarsku zbývá dohasit desítky hektarů, evakuovaní se začnou vracet domů

Události: Požár v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Hasiči zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na padesát hektarů, původně oheň zasáhl zhruba o tisíc hektarů větší oblast. Počet hasičů se snížil na 630. Drony s termokamerami ve čtvrtek ráno objevily několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Hasiči pracují na jejich uhašení. Ohniska jsou malá a dál se nešíří. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) informovala, že lidé evakuovaní z Hřenska, Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.

Omezení vstupu do národního parku, které vyprší v pátek, ministerstvo prodlouží do konce letních prázdnin 31. srpna. Do parku bude vstup úplně zakázán od devíti hodin večer do šesti ráno.

Lidé tak dál nebudou smět do lesů mimo značené stezky a spáleniště zůstanou úplně uzavřená. Správa parku rovněž začne kontrolovat stav stezek, kudy požár prošel, například Gabrielinu stezku. „Jsou tam ohořelé borovice, takže podél cesty budeme muset ty borovice pokácet,“ podotýká mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.  

Desítky lidí z Mezné a Mezní Louky se musely kvůli rozsáhlému požáru evakuovat 25. července, tedy více než před dvěma týdny. Z části Hřenska se evakuovali obyvatelé a turisté v noci na 26. července.

Brífink ministryně životního prostředí o situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

„Velmi úzce spolupracujeme se starosty, abychom umožnili návrat evakuovaným obyvatelům. V sobotu se budou postupně vracet. Zatím je to tak, že se oni vrací do svých obydlí, nevrací se turisté,“ vysvětlila Hubáčková.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek novinářům řekl, že se místní dostanou do Mezné pouze přes Vysokou Lípu, kde jim bude vydávat povolenky. Silnice z Hřenska do Mezné podle jeho slov zůstane uzavřená. 

Místo turistů hasiči

Ubytovací kapacity v obci budou využívat nasmlouvané jednotky dobrovolných hasičů, které pro národní park zajišťují dohled nad předanými oblastmi, které zasáhl požár. Stále se tam totiž mohou vyskytovat ohniska, která mají za úkol zlikvidovat, v případě většího rozhoření by je posílili profesionální hasiči.

„Stále obtelefonováváme další zřizovatele jednotek s prosbou o poskytnutí hasičských dobrovolníků,“ podotkl Salov. 

Zároveň pokračují hasební práce. „V akci je 630 hasičů s 250 kusy techniky. Budeme předávat další část území národnímu parku. A podle plánu budeme redukovat některé hasicí odřady z jiných krajů,“ doplnili ráno hasiči. Později předali správě národního parku část hašeného území včetně Mezné, okolí Mezní Louky a prostoru nad Hřenskem. 

Plocha, kterou zatím zbývá předat, činí asi 785 z původních 3600 hektarů, na kterých se hasiči s technikou pohybovali. Jde o lokality kolem Pravčické brány a okolí Bouřňáku, kde ještě pomáhají hasit vrtulníky.

Mluvčí hasičů Martina Götzová dodala, že během čtvrtka odjede domů zhruba 150 mužů z Vysočiny, Jihočeského, Jihomoravského, Plzeňského a Karlovarského kraje.

Mluvčí hasičů Martina Götzová k dohašování požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Správa parku zatím převzala oblast nedaleko obce Janov, část území severozápadně od Vysoké Lípy a část plochy na východ od Pravčické brány. Pokud bude pokračovat zásah v Českém Švýcarsku podle předpokladu, měli by hasiči předat správě parku poslední část požářiště do pátku.

Podle Hubáčkové se podařilo parku i zajistit jednotky hasičů, které budou na už předané území dohlížet kvůli hrozbě vzniku nových ohnisek. Jsou převážně z Ústeckého a Středočeského kraje. Ministryně řekla, že ve středu bude žádat vládu o součinnost s policií, armádou a možná s vojenskou policií.

„Ve středu budu mít jasno, jestli a jak můžeme využít některou jejich techniku a hlavně personální záležitosti potřebujeme s ohledem na velikost celého parku doladit,“ doplnila Hubáčková. Podle ní požár v Českém Švýcarsku nebyl ojedinělou záležitostí a je potřeba se připravit na další požáry i v jiných částech země, kterých by mohlo do budoucna přibývat.