Uzavírka silnice v Českých Budějovicích se kvůli průtahům na stavbě tunelu na D3 prodlouží

Uzavírka silnice v Českých Budějovicích se kvůli průtahům na stavbě tunelu na D3 prodlouží (zdroj: ČT24)

O osm měsíců se prodlouží uzavírka Dobrovodské ulice v Českých Budějovicích. Ta je už rok neprůjezdná kvůli stavbě tunelu Pohůrka na části dálnice D3. Podle původních plánů se měla ulice znovu otevřít na konci srpna.

Těžká technika a dělníci začali pracovat před více než rokem. Loni v srpnu začala kvůli stavbě dálničního tunelu uzavírka. Ta stále komplikuje život lidem nejen z Dobré Vody. „Jezdí se Ledenickou ulicí, ale tam je masakr, protože tam jezdí všichni z okolních obcí,“ popsala místní obyvatelka.

Tunel, který v místech vzniká, je proto klíčovou stavbou obchvatu Českých Budějovic. Podle silničářů je to jediný možný způsob, jak vést dálnici zástavbou a překonat reliéf krajiny.„Slibují, že to bude za rok. Ale nikdo tomu moc nevěří,“ poznamenal už dřív obyvatel Dobré Vody Karel Mika. 

Události: Stavba dálnice D3 uzavřela hlavní tah u Budějovic (zdroj: ČT24)

A to se skutečně stalo. Část stavby, kterou měli dělníci v těchto dnech dokončovat, prodloužily jak úřední povolení, tak i nouzový stav nebo válečná situace na Ukrajině. V minulých týdnech tam dělníci začali s betonováním základových desek a stěn.

„Současně po celou dobu stavby probíhá odčerpávání spodní vody. V souladu s navrhnutým postupem výstavby tunelu a pro zhotovitele to tak nepředstavuje výrazné komplikace,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Adam Koloušek. Zprovoznění úseku se tak přesunulo na duben 2023. Otevření tunelu se pak plánuje až o rok později.