Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Studio ČT24 – KRNAP zahájil řízení s lyžařkou Schützovou (zdroj: ČT24)

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.

Dva snímky, které skialpinistka umístila na sociálních sítích, mají dokazovat, že se pohybovala v těžko přístupné, a především zakázané lokalitě. Správci Krkonošského národního parku jsou stoprocentně přesvědčeni, že lyžařka Sandra Schützová se nechala vyfotografovat v Čertově rokli pod Studniční horou.

„Je to lokalita velmi nepřístupná, zhruba tři čtvrtě kilometru od oficiální značené cesty, dotyčný porušil zákon o ochraně přírody a krajiny,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Fotky jsou podle lyžařky odjinud

Lyžařka to popírá. „Zrovna tyhle fotografie nejsou v Krkonoších, ani jedna. Nejsou mimo ČR, ale není to v Krkonoších. Takové srdcové místo, které není, myslím, dobré prozrazovat úplně každému,“ řekla.

Horizont na snímku lyžařky je mezi Růžovou horou a Sněžkou, tvrdí ochránci přírody. V Obřím dole hnízdí ohrožený sokol stěhovaný a rostou tam i extrémně vzácné rostliny, třeba koniklec jarní alpinský.

„Je nezpochybnitelné, že se jedná o Čertovu rokli v Obřím dole v Krkonoších, není problematické to dokázat. Důkazní materiál máme zazálohovaný, v okamžiku, kdy jste se o to začali zajímat, dané fotografie ze sociálních sítí zmizely,“ řekl Drahný. O tom už se lyžařka nechtěla bavit.

Případů, kdy turista vstoupí do zakázané lokality, podle správců Krkonošského národního parku přibývá. Loni jich řešili téměř stovku a rozdali pokuty za víc než půldruhého milionu korun.