Akce Milionu chvilek v Průhonicích přestupkem nebyla, Černošice případ odložily

Městský úřad v Černošicích odložil případ akce spolku Milion chvilek pro demokracii, který před srpnovou autogramiádou premiéra Andreje Babiše (ANO) namaloval kříže na náměstí v Průhonicích. Akce mohla podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara podléhat oznamovací povinnosti podle shromažďovacího zákona. Policie věc oznámila černošickému úřadu pro podezření z přestupku.

„Věc byla podle zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich odložena,“ uvedl pro ČT vedoucí odboru přestupků černošického úřadu Josef Sedláček s odkazem na paragraf, podle kterého správní orgán případ odloží, pokud oznámení neodůvodňuje zahájení řízení o přestupku.

Případ úřadu podle Sedláčka oznámilo policejní oddělení Jesenice. „Oznámila nám podezření z přestupku, kterého se měl dopustit spolek Milion chvilek pro demokracii tím, že namaloval kříže na zem náměstí v Průhonicích v rámci uspořádaného shromáždění, které řádně neoznámil,“ uvedl Sedláček s tím, že sama policie potvrdila, že kresby měly spojitost s následným vystoupením Babiše.

„Čin byl zdejším správním orgánem posouzen jako projev účastníka na shromáždění, které zorganizoval a oznámil Andrej Babiš, nikoli jako shromáždění spolku Milion chvilek pro demokracii, jak bylo policií oznámeno,“ vysvětlil Sedláček a dodal: „Kříže byly namalovány před zahájením shromáždění, protože při shromáždění by je malovat již zřejmě nešlo. Šlo tedy ze strany spolku Milion chvilek pro demokracii o jisté sdělení premiérovi Babišovi k jeho oznámenému a pořádanému shromáždění.“

Kříže na průhonickém Květnovém náměstí, kde se Babišův mítink 7. srpna konal, měly podle Milionu chvilek připomínat lidi zemřelé na covid-19.

Za hozené vejce padla pokuta

Úřady také řešily případ muže, který na té samé autogramiádě hodil po premiérovi vejce. Touto věcí se zabýval Obecní úřad v Průhonicích. „Případem hozeného vejce na autogramiádě se přestupková komise zabývala. Věc byla řešena příkazem se správním trestem pokuty,“ uvedl Jan Dvořák z přestupkového odboru komise.

Na pokutu už dříve upozornil server Novinky.cz. Ten uvedl, že za přestupek proti občanskému soužití mohl úřad uložit pokutu až 20 tisíc korun a podle Dvořáka byla v tomto případě její výše při spodní hranici. Konkrétní částku Dvořák komentovat nechtěl.