Na čištění Karlova mostu jde ročně až půl milionu. Za poškození památky hrozí i tři roky vězení

Restaurátor čistí Karlův most (zdroj: ČT24)

Karlův most v Praze, který je jednou z nejznámějších památek v Česku, se opakovaně stává terčem vandalů. Nové nápisy se na něm objevily naposledy před měsícem. Některé graffiti nebo značky jsou však na mostě i několik let. Čištění památky, které probíhá různými způsoby, stojí podle Technické správy komunikací zhruba půl milionu korun ročně.

Například ve středu se akademický restaurátor zaměřil na odstraňování mechů a lišejníků tlakovým proudem vody. Pokračovat by měl i v následujících dnech, a to odstraňováním drobných nápisů, které po sobě zanechávají turisté. Redaktorka ČT Monika Nováková uvedla, že takových nápisů je momentálně na mostě kolem padesátky. 

„Jedná se o fixy, které mají v sobě kuličku, po zatlačení se barva vlévá do toho kamene. Ty malé nápisy, to je úplně stejný příběh, jako s velkými graffiti. Musíme nejdříve zjistit složení jednotlivého nápisu a potom rozrušit tlakovou párou, případně tlakovou vodou,“ uvedl restaurátor Jakub Tlučhoř. 

Doplnil, že při čištění se tlakem páry či vody nesmí na jedno místo působit příliš dlouho, a to jak v případě graffiti, tak i mechů či lišejníků. „Díky tomu nedochází k porušování kamene. Kdybych dlouho stříkal na jedno místo, tak by došlo k vymývání pískovce,“ popsal práce na Karlově mostě Tlučhoř. 

V těchto dnech probíhá kompletní čištění památky. „Odstraňuje se jak biologické poškození, tak i tagy, které se zde objevily v minulých letech, a které jsme nechali zpasportizovat,“ řekla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Pachatel se přihlásil na policii

Restaurátora Jakuba Tlučhoře naposledy zaměstnal velký modrý nápis v angličtině, který odstraňoval celý víkend. K vandalství se přihlásil nezletilý mladík poté, co policisté zveřejnili záběry z kamer. Případ je stále v šetření a byl podán návrh na podání obžaloby. „Nejedná se o turisty, jedná se o mladíka a dívku, kteří žijí trvale v České republice,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Nápisy se tehdy objevily na zábradlí, lampě, a dokonce i na jedné ze soch. Za poškození takové památky hrozí pachateli až tři roky vězení, ovšem vzhledem k tomu, že v tomto případě šlo o nezletilé, je podle Daňka trest poloviční. 

Před dvěma lety poškodili Karlův most i turisté z Německa. Soud dvojici potrestal roční podmínkou, pětiletým vyhoštěním z Česka a stotisícovou pokutou.