V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V oblastech zasažených tornádem končí stav nebezpečí (zdroj: ČT24)

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.

„My budeme v té práci pokračovat dál, stejně jako doteď. Pravidelně se potkáváme se starosty, se zástupci policie, hasičů, neziskových organizací, které tam působí. To bude normálně fungovat dál,“ upozornil Grolich. 

Starosta Lužic na Hodonínsku Tomáš Klásek (nestr.) ukončení stavu nebezpečí vítá. „Pro lidi se nic nemění. My jsme stejně po dvou měsících ve fázi, že se snažíme ze všech sil, abychom byli co nejdříve v normálu,“ dodal Klásek.

Podle hejtmana každé setkání se starosty či záchrannými složkami přinese nějaké nové věci, které se musí vyřešit. „Teď, co musíme udělat, je vyúčtovat si veškeré náklady, které jsme měli s krizovým řízením. Ukázaly se, že jsou podstatně vyšší, než se původně plánovalo. To bude teď velký úkol dojednat s vládou, abychom na to dostali navýšené peníze,“ řekl s tím, že na vyučtování nákladů má kraj šest měsíců. 

Grolich řekl, že standardně, když se vyhlašuje stav nebezpečí, dává vláda deset milionů korun kraji. Podle něj Jihomoravský kraj dostal dvojnásobek. „Teď do konce týdne nám měly všechny zasažené obce vyúčtovat náklady a dostáváme se až k padesáti milionům, takže určitě ještě budeme žádat o navýšení těchto prostředků,“ dodal. 

V případě dalšího tornáda bude Česko lépe připraveno, myslí si Grolich

K vyhodnocení zásahů v oblastech postižených tornádem hejtman řekl, že nedošlo k žádné větší chybě. „Nemyslím si, že bychom byli schopni to udělat lépe. Díky tomu, že jsme poučeni z této situace, tak si myslím, že když přijde tornádo znovu kdekoliv v České republice, bude to o něco málo lepší, protože v těch prvních dnech už budeme vědět, že některé kroky máme udělat hned,“ míní Grolich. 

Podle hejtmana už nyní hasiči celou situaci analyzují a připravují prostupy, jak se zachovat v případě, že by se podobná tragédie opakovala. „Až tento výstup bude, já bych ho rád doplnil právě o takové 'měkčí' věci,“ řekl s tím, že by mělo jít například o zkušenosti s neziskovými organizacemi, monitoringem škod nebo prací s dobrovolníky. 

Grolich opět připomněl, že pokud jde o dobrovolníky, stále jsou potřeba zejména odborní řemeslníci. Uvedl, že v obcích jsou stále desítky objektů, které nemají střechu, před deštěm je tak nadále chrání jenom plachty. „Je to často z toho důvodu, že se o tu nemovitost nikdo nestará, jsou tam ale i rodiny, které jsou sociálně slabší, nebo senioři, kteří nejsou schopni si tyto práce zorganizovat,“ řekl. 

Obce budou muset opět zadávat standardní veřejné zakázky

Ukončení stavu nebezpečí znamená pro obce i zadávání veřejných zakázek standardní cestou. Doposud to bylo pro obce jednodušší. „Pokud jsme něco nestihli zabezpečit, budeme muset striktně dodržovat zákon. Základní práce jsme ale stihli tak, abychom zabezpečili opravy budov a ty dál netrpěly,“ uvedla starostka Hrušek Jana Filipovičová (nestr.). 

Podobně to vidí starosta vedlejší Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09). Podle něj se stejně neprováděly veřejné zakázky nad šest milionů, u kterých je potřeba veřejná soutěž. „Dělali jsme střechy a okna a nebyly to takové částky, takže tam bychom se obešli i bez stavu nebezpečí. Ale na jaře a v létě příštího roku budeme připravovat komplexní obnovy objektů, tam by ale stejně byla potřeba soutěž s ohledem na financování z ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl.