Plzeň opraví poslední část tramvajové trati do Bolevce. Cestující budou vozit náhradní autobusy

Plzeň chystá rekonstrukci posledního úseku tramvajové trati linky číslo 1 do Bolevce. Práce přinesou nové koleje, které budou uložené do recyklované pryže pro tišší jízdu a menší vibrace, a také rostlinami osázený tramvajový pás. Více než třicet let stará trať je ve špatném technickém stavu a potřebuje opravu, která si od 20. srpna zhruba do poloviny listopadu vyžádá výluku. Cestující budou muset využít náhradní autobusy.

Opravy asi 850 metrů dvoukolejné tratě na lince číslo 1 by měly přijít na 63,5 milionu korun včetně DPH, informovala mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Tramvajová trať od manipulační konečné v Mozartově ulici do Bolevce byla otevřena 25. května 1990. V úseku jezdí tramvaje po konstrukci tvořené kolejnicemi na dřevěných pražcích ve štěrkovém loži. Opravou dozná výrazných změn, včetně novinek. 

Vzhled dráhy vylepší zeleň

„Kolejový rošt bude v přímém úseku nově vystavěn z pražců z předepjatého betonu a mimo krátké úseky v křižovatkách se poprvé v Plzni osadí kolejnicemi takzvaného železničního tvaru bez typického tramvajového žlábku. Uložení kolejnic s novými komponenty z recyklované pryže ztlumí hluk a vibrace kolejnic,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Příští rok na jaře dělníci jako novinku položí v kolejišti vodozádržnou podkladovou vrstvu pro zeleň, na kterou pak budou v Plzni poprvé vysázeny suchomilné rozchodníky. Zlepší se tak vzhled celé komunikace a také sníží hluk i prašnost, doplnil náměstek.

Po dobu oprav bude mít individuální automobilová doprava v Plaské ulici k dispozici alespoň jeden jízdní pruh pro každý směr. Několik týdnů bude neprůjezdný začátek Tachovské ulice u Lidické.

Do Bolevce jenom autobusem

Od 20. srpna zhruba do 18. listopadu potrvá nepřetržitá výluka tramvají. Tramvaje pojedou ze Slovan do zastávky Mozartova, kde se budou otáčet. V úseku ze zastávky U Gery do konečné Bolevec budou cestující přepravovat náhradní autobusy.

Tramvajová a autobusová zastávka U Gery bude využívána pro přestup z náhradních autobusů do tramvají. Autobusy budou zastavovat také na zastávce v Lidické ulici u fakultní nemocnice, kde se budou otáčet, dále pak na zastávce U Gery, Majakovského, Bolevecká náves, Okounová a Bolevec.