Po rekonstrukci se otevřel kostel svaté Anny na Božím Daru. Oprava však bude pokračovat dál

Na Božím Daru na Karlovarsku v pátek po několikaleté rekonstrukci otevřeli pro veřejnost kostel svaté Anny. Objekt, který byl před opravou ve velmi špatném stavu, se podařilo rekonstruovat díky přeshraniční dotaci. Není ale dokončeno vše, a v restaurování vnitřní výzdoby tak bude město v dalších letech pokračovat, uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

„Kostel jsme v roce 2018 na podzim uzavřeli a předali jsme ho filmařům, kteří tam natáčeli. A když těsně před Vánoci skončili, tak jsme kostel předali stavební firmě, která hned na jaře začala s pracemi,“ popsal starosta.

Oprava kostela byla jednou z částí společného projektu s německou obcí Breitenbrunn. Když ale byl do projektu přizván ještě Jáchymov se svou latinskou knihovnou, Boží Dar i Breitenbrunn přišly o část původně přislíbené dotace.

Kvůli tomu tak nezbyly peníze například na restaurátorské práce v interiéru kostela. Ty se tak postupně provádějí díky dotaci z Karlovarského kraje, ale město věří, že se podaří získat část peněz i ze sbírky. Náklady na opravu byly zhruba 42 milionů korun, z toho 85 procent přišlo právě z přeshraniční dotace. Následné restaurátorské práce stály asi 4,4 milionu.

Vlhká podlaha i dřevomorka

Kostel prošel opravou prakticky od základů až po střechu. Krovy byly napadené dřevomorkou, kamenná podlaha zase propouštěla vlhkost. Při opravě se tak podlaha celá odstranila a pod ni se umístilo podloží s podlahovým topením, které získává teplo z tepelného čerpadla.

Díky úpravám by tak v kostele svaté Anny mohly probíhat i kulturní akce, a to po celý rok. Interiér je vybavený audiotechnikou i promítacím plátnem, lze v něm tedy pořádat i koncerty nebo filmová představení.

Jak bude kostel otevřen pro veřejnost, se ještě upřesní. Chrám v centru nejvýše položeného města v Česku je jednou z největších zajímavostí regionu. I při pátečním otevření se do něj přišla podívat spousta kolemjdoucích.