Božímu Daru došla trpělivost s neukázněnými řidiči. Staví nové odolné závory

Události: Boží Dar bojuje proti nezbedným řidičům novými závorami (zdroj: ČT24)

Boží Dar instaluje do okolí místních lesů speciální kovové závory proti bezohledným řidičům. Stovky lidí dosud porušovaly předpisy, když parkovali v místech se zákazem a vjížděli do chráněných lokalit.

Nové závory vandalové jen tak snadno nezničí. Jsou zvlášť odolné, jelikož mají speciální výztuže a jsou ukotvené hluboko v zemi.

„Dělalo se to do hloubky osmdesát centimetrů, aby sloupek držel, když za to někdo vezme,“ přiblížil pracovník technických služeb v Božím Daru Jaroslav Gernát.

Jsou přitom zkonstruované tak, aby přes ně auto neprojelo, ovšem cyklisté ano.

Značka
Zdroj: ČT24

Kolem božídarských lesů sice existují značky se zákazem, řidiči je ale mnohdy nerespektují. Když nechají auto v přírodní rezervaci, ničí tím přírodu. „Začaly tu parkovat karavany a vylévat chemické záchody, takže to tady smrdělo,“ upozornil Martin Šlechta z lesní stráže.

Často se také stává, že auta na lesních cestách blokují hasičům jedinou příjezdovou cestu do lesa. „V zimním období nám stavějí auta do průjezdu pluhů. My se proti tomu musíme bránit,“ konstatoval starosta Božího Daru Jan Horník.

Hledání parkoviště

Někteří turisté ale tvrdí, že se parkoviště kolem Božího Daru špatně hledají. „Museli jsme se zeptat, abychom našli parkoviště,“ podotkl jeden z návštěvníků. Šlechta z lesní stráže se ale brání s tím, že informační cedule jsou na začátku i na konci města.

Mohutné závory na cyklostezky a běžecké tratě nepustí ani lidi, kteří by zabloudili. V okolí nejvýše položeného města v Česku nyní budou hlídat tisíce hektarů horské přírody.