Ryanair zahájil pravidelné lety z Brna do Londýna. Letiště vidí letošní sezonu optimisticky

V pátek odpoledne odletěl z brněnského letiště první přímý let do Londýna, spoj po uvolnění opatření proti koronaviru obnovila společnost Ryanair. Loni Letiště Brno odbavilo 86 tisíc cestujících, letos jich očekává kolem 250 tisíc, řekl mediální zástupce letiště Jakub Splavec. Z Brna lze pravidelnými sezonními lety zamířit do Bulharska, Egypta a Turecka nebo na ostrovy Zakynthos, Rhodos, Kréta, Kos a Korfu.

„Rozjezd dovolenkové sezony sledujeme po měsících temna s velkým očekáváním a naplněni optimismem. Tak jak to nyní vypadá, by mohla být letošní letní sezona minimálně poloviční proti rekordnímu roku 2019. Nabídka letních spojů je prakticky stejná, jako byla v roce 2019, ale zatím s nižším počtem rotací. Samozřejmě nadále záleží na vývoji situace v jednotlivých zemích i u nás,“ uvedl Splavec.

První let z Brna do Londýna nebyl příliš obsazený, to stejné platilo i pro letadlo v opačném směru. Podle redaktora ČT Michala Čejky přiletělo prvním spojem do Brna asi osmdesát lidí, do Londýna jenom 33. „Nízká čísla cestujících jsou pochopitelná, protože cestování není tak jednoduché jako například před dvěma lety. I kdyby byl cestující naočkovaný, musí ve Velké Británii do desetidenní karantény,“ upozornil. 

Pro cestující do Londýna platí, že musí absolvovat předletový test, další dva pak musí podstoupit po příletu do Británie. Podle Čejky je snažší například cesta do Itálie, kde lidem stačí negativní test před odletem, cestující musí vyplnit elektronický formulář a po příletu se nahlásit do tamního zdravotnického zařízení. 

Za měsíc i do Itálie

Jako charterové lety budou v nabídce také ostrovy Mallorca nebo Džerba. Pravidelnou linku do Londýna má doplnit spoj do italského Bergama, Ryanair jeho zahájení odložil na 2. července.

Další přímá linka měla spojit Brno s Ukrajinou. Dopravce SkyUp začal nabízet lety do Kyjeva, avšak v první polovině května je z rezervačního systému odstranil.

Společnost Letiště Brno hospodařila v roce 2019 podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin se ztrátou pěti milionů korun, čistý obrat přesáhl 285 milionů korun. V důsledku koronavirové pandemie očekává společnost hospodářský výsledek za rok 2020 ve ztrátě 60 až 75 milionů korun.