Zoo ve Dvoře Králové otevřela novou expozici hrochů. Největší české stádo tvoří šest zvířat

Safari Park Dvůr Králové v pátek po rekonstrukci a přestavbě otevřel venkovní expozici hrochů. V areálu nazvaném Jezero hrochů žije šest zvířat, což je největší stádo v Česku. Lidé se k nim mohou přiblížit téměř na dosah ruky. Zoo otevřela také opravený pavilon hrošíků liberijských a opravený most v areálu safari. Celková investice do všech tří staveb dosáhla téměř osmatřiceti milionů korun.

Na šestičlenné stádo hrochů nově návštěvníci shlížejí z cesty na nevysokém valu a ze soustavy mostů v africkém stylu. Valem stavbaři nahradili padesát let starý most, který zbořili. Úroveň návštěvnické trasy tak klesla o několik metrů, až skoro na úroveň hladiny.

„Nová soustava lávek a kamenných valů dovede návštěvníky nejen k hrochům, ale i pelikánům nebo antilopám. Jezero hrochů je jednou z nejatraktivnějších částí safari parku,“ řekl ředitel parku Přemysl Rabas. V nejbližší době bude val doplněn ještě o patrovou zastřešenou rozhlednu. „Nejlepší pohled z ní bude vpodvečer, kdy hroši lezou z vody na pastvu,“ dodal.

Rezavé lávky

Stavbaři na konstrukci lávek použili takzvanou samopatinující ocel, která vypadá jako rezavějící kov, ale nevyžaduje nátěry a nákladnou údržbu. „Tento materiál se dnes již kvůli zimnímu solení využívá řídce, pro safari park se ale velmi hodí svým omšelým, romantickým vzhledem jakoby z počátku minulého století,“ uvedla zoo. Mostovka lávek je z modřínových trámů a zábradlí z akátu. Na stavbu náspu stavbaři využili rozdrcený beton z původního mostu.

Stádo hrochů tvoří dospělý samec, dvě samice a tři mláďata různého věku. Nejmladší se v jezeře narodilo přímo před zraky návštěvníků loni v létě. Na planině u jezera hrochy doplňují ještě vodušky velké, jediné české stádo antilop impala, pelikáni afričtí, husice modrokřídlé nebo jeřábi královští.

Ve Dvoře Králové žijí hroši od roku 1966. Přestávka v chovu nastala v roce 2002, kdy safari park opustili kvůli demolici starého pavilonu. Zpět se vrátili v roce 2016.

V areálu jezera budou od dubna do října. Čas mimo sezonu tráví v návštěvníkům nepřístupném zimovišti. S výstavbou pavilonu, kdy by hroši byli k vidění po celý rok, zoo zatím nepočítá. A to kvůli vysokým nákladům na úrovni 80 až 100 milionů korun.

Hroši i hrošíci

Zoo přes zimu opravila i pavilon hrošíků liberijských. Žije v něm šest hrošíků včetně dvou mláďat, která se narodila loni v říjnu a letos v únoru. Jde o největší skupinu chovanou v Česku. „V obou hroších expozicích nyní návštěvníci uvidí celkem pět mláďat, což je v kontextu evropských zoo jedinečné,“ uvádí královédvorská správa.

Stavbaři od loňského podzimu také opravili 100 metrů dlouhý most vedoucí do areálu afrického safari mezi expozicemi buvolů a šelem. Zoo tím za finanční pomoci kraje dokončila finančně a technicky náročnou obnovu mostů. V areálu safari parku jsou čtyři mosty, z nichž dva zoo opravila v letech 2017 a 2019 a zbývající dva nyní. Celková investice do mostů činila asi 56 milionů korun.