V Dolních Vítkovicích bude další objekt, který má sloužit kultuře. Opraví se stará výdušná jáma

V památkově chráněných Dolních Vítkovicích v Ostravě projde rekonstrukcí další objekt. Z výdušné jámy v areálu Dolu Hlubina se stane kreativní akademie. Budova z režného zdiva dostane i velkou prosklenou nástavbu. Autorem projektu je architekt Kamil Mrva. Oprava výdušné jámy je rozdělena na dvě etapy, ta první má být hotová do konce letošního března.

V první etapě by měla být podle architekta opravena samotná historická budova. „Druhá etapa je nástavba, zvýšení kapacity nového administrativního prostoru,“ popsal záměr Mrva. Skleněná nástavba má zvýšit budovu o další tři patra. Po vyhlídce na dominantě Dolních Vítkovic, věži Bolt Tower, nabídne opravený objekt další rozhled po okolí.

Právě kvůli nástavbě přibyly uvnitř budovy výztuhy. „Jedná se o speciální ocelové nosníky, plus zavětrovací táhla, aby byla vrchní nástavba staticky samonosná, ať nezatěžujeme historickou budovu,“ uvedl architekt. 

Zajímavá by mohla být i samotná jízda výtahem. Ten bude totiž prosklený a bude jezdit zvenku po plášti budovy. Výhled na Ostravu nabídnou i velká okna, například na ulici Místeckou i samotnou industriální zónu Dolních Vítkovic. 

K vidění bude i původní vybavení

Výdušná jáma byla postavena v 60. letech minulého století a odvětrávala důlní dílo. Ve třetím podlaží by měl dokonce zůstat původní stroj, který větrání zabezpečoval. „Systém, který byl napojen na velín, očišťoval vzduch, aby ti v podzemí měli co nejvíce čistého vzduchu, protože pod námi je nějakých 800 metrů díra,“ řekl na místě předseda spolku Kreativní akademie Martin Tošenovský. 

Původní bude také schodiště nebo omítky. Zrekonstruovaná památka se stane sídlem kreativní akademie, bude se tam pracovat na různých kulturních projektech. Podle Tošenovského bude spolek spolupracovat i se školami v rámci praxe. 

V proskleném přízemí objektu se navíc návštěvníci dozvědí i podrobnosti o historii bývalé výdušné jámy díky speciální prezentaci.