Zemědělství a ocel k sobě mají blízko. V Dolních Vítkovicích vzniklo nové muzeum

Po třech letech příprav se v ostravských Dolních Vítkovicích otevřela pobočka Národního zemědělského muzea. Vznikla v místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníci tam najdou expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Do konce října nemusejí návštěvníci muzea platit vstupné v rámci akce, kterou vyhlásil  Moravskoslezský kraj.

Ostravská pobočka Národního zemědělského muzea nabízí návštěvníkům studijní depozitáře zemědělské techniky, expozici depozitář potravin a průběžně obměňovanou galerii českých potravin. „Začínáme párou, to je asi vizuálně nejatraktivnější část expozice. Máme tu parní lokomotivu z Anglie z roku 1911,“ popsal ředitel ostravské pobočky muzea Ivan Berger.

V galerii českých potravin se stejně jako v obchodech každý regál věnuje jiné potravině, i v depozitáři každý z panelů nabízí výklad jiné suroviny. „Depozitář se nachází třináct metrů nad zemí a je to takový interaktivní modulární regál,“ řekl ředitel pobočky.

Haly sloužily jako měděná huť

Původní dvě haly vítkovických železáren sloužily jako měděná huť a pak jako sklad žáruvzdorného materiálu. Autory revitalizace jsou Josef Pleskot a Milan Šraml. V projektu architekti propojili obě haly vestavbou a v proluce mezi halami nechali vztyčit třetí halu, která komplex budov pomyslně korunuje.

Opravy hal začaly před dvěma lety a rekonstrukce stála přes 120 milionů korun, z toho 85 procent pokryl příspěvek z evropských fondů, zbytek doplatilo ministerstvo zemědělství. „Může se sice zdát, že Moravskoslezský kraj nemá se zemědělstvím mnoho společného, ale byl, a ostatně stále je, zemědělsky produktivním regionem. Pokud jde o železo a ocel, hrají ve vývoji lidské civilizace, tedy i zemědělství, důležitou roli,“ vysvětlil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

V muzeu budou i živá zvířata

Do budoucna se má muzeum doplnit i o živá zvířata. „Chtěli bychom tady vybudovat výběhy, v kterých budeme chovat typická plemena hospodářských zvířat, jako je ovce valaška, nebo kůň norik, chtěli bychom tu organizovat i selské trhy,“ řekl ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák. 

Vedle toho muzeum hostí také dočasné výstavy. Letošní první se věnuje výročí pivovaru v Nošovicích. Do budoucna chystá také řadu doprovodných akcí a lektorské vzdělávací programy pro školy.