Jihomoravské Hrušovany koupily a opraví zchátralou Bauerovu vilu od architekta Loose

Hrušovany u Brna získaly do svého vlastnictví takzvanou Bauerovu vilu od architekta Adolfa Loose. Jde o jednu z mála jihomoravských stop významného architekta. Stavba je dnes chráněnou funkcionalistickou památkou. Teď ji čekají opravy za několik desítek milionů korun.

Vila, kterou Adolf Loos navrhl pro majitele cukerné rafinerie Viktora Bauera, několik desítek let chátrala, teď ji koupila obec. Na radnici už předem věděli, že nepůjde o malou investici. „Na první pohled je vidět, že jsou zastavěné terasy, to prozrazuje i jiná barva omítky. Ty je potřeba obnovit. Stejně tak jsou nepůvodní okna ve druhém podlaží,“ řekl místostarosta Hrušovan Dušan Knoflíček (STAN).

Úpravy budou nutné nejen na exteriéru vily, obec chce obnovit co nejvíce interiérů. Ani to ale nebude jednoduchá práce. Nedochovaly se totiž žádné dobové plány, jen několik starých fotografií.

„Zřejmě to půjde poměrně snadno v přízemí, tam se zachovalo nejvíc z původního vybavení. V horním patře to bude podstatně horší, tam se toho moc nedochovalo. Bude velký oříšek dopátrat se toho, jak původně vypadalo,“ řekl místostarosta.

Obnovu vily podporuje i kraj

Až bude hotovo, mohlo by v domě vzniknout Loosovo muzeum. Problémem bude sehnat peníze. Ve zchátralém stavu vila stála přes čtrnáct milionů korun. Město zatím počítá s tím, že bude potřebovat dalších šedesát.

Zájem na tom, aby se památka obnovila, má i kraj. „My bychom velmi rádi propojili nejen brněnské vily, ale i tu hrušovanskou a chtěli bychom z toho udělat takový soubor vil, které stojí za to v Jihomoravském kraji navštívit. My tedy určitě budeme podporovat fungování této vily,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO).

„Je to první vila Adolfa Loose na českém území. V předválečném období stavěl převážně pro vídeňské zákazníky. Rekonstrukce bude určitě běh na dlouhou trať a bude záležet i na tom, jak se k tomu obec postaví,“ řekl Martin Šolc z Národního památkového ústavu.

Loosova by mohla být i nádražní restaurace

Ve městě stojí ještě jedno možné Loosovo dílo, stále fungující nádražní restaurace. Po architektově příchodu do Hrušovan získala nápadně plochou střechu, stejnou jako vila. To v té době nebylo obvyklé. Historici umění a památkáři budou vilu zkoumat a s ní i další možná opomenutá díla slavného architekta.