Prázdniny přinesou Praze týdenní výluku metra a delší intervaly v MHD

Sotva po dvou měsících čeká Prahu opět velké omezení městské hromadné dopravy – tentokrát kvůli prázdninám. Cestující musí počítat s delšími intervaly hlavně v metru a zrušením některých posilových linek a spojů. Začátek prázdnin navíc zkomplikuje výluka metra C, která se dotkne i centra města. Metro nebude jezdit v úseku Hlavní nádraží – Pražského povstání nejen o prodlouženém víkendu, ale také celý následující týden až do 12. července.

Loni se symbolem začátku prázdnin v Praze stal kolaps pěší dopravy na výstupu ze stanice Pražského povstání. V ranní špičce pracovních dnů nestíhali vystupovat lidé, kteří přijížděli metrem z centra a museli kvůli výluce přestupovat na autobusy směřující na jih.

Ve velkém se bude z metra na Pražského povstání vystupovat i letos, tentokrát ale v opačném gardu. Výluka, která proběhne od 4. do 12. července, bude znamenat přerušení provozu mezi stanicemi Hlavní nádraží a Pražského povstání. Cestující budou muset přestupovat do autobusů.

Podle organizátora Pražské integrované dopravy nebude metro C v centru jezdit kvůli pokračující výměně pražců v tunelech.

Prázdniny jsou tady. Znamenají delší intervaly a méně linek

Zatímco do úseku Hlavní nádraží – Pražského povstání se vlaky od 13. července vrátí, řada dalších omezení zůstane až do konce srpna. Přímo v metru se prázdninový provoz projeví prodloužením intervalů o 10 až 45 sekund ve špičkách pracovních dnů a ze 7,5 na 10 minut mezi devátou a půl jedenáctou večer.

Na povrchu nebudou jezdit tři tramvajové linky. Mimo provoz zůstane linka 23, která nejezdí již od března, a také 13 a 21. Třináctka obvykle o prázdninách jezdí, ale tentokrát ne, což souvisí s výlukou ve Strašnicích – kvůli ní je zrušena již od května. V provozu naopak zůstane letos o prázdninách linka 4, která obvykle nejezdí. Zároveň linky 2 a 15 od července začnou opět jezdit i večer – zkrácení jejich provozu bylo jedním z opatření během koronavirového útlumu.

Ostatní linky budou mít prodloužené intervaly ve špičce na 10 a mimo špičku na 12 minut, u páteřních linek 9, 17 a 22 na polovinu. Delší intervaly budou mít i některé autobusové linky. „Provoz městských autobusových linek bude omezen v rozsahu srovnatelném s loňskými prázdninami. Mírně větší počet linek bude mít sjednocené intervaly v ranní a odpolední špičce na deset minut, či prodloužené intervaly v pracovní dny kolem poledne a o víkendech z 15 na 20 minut,“ uvedl mluvčí ROPIDu Filip Drápal.

Jezdit nebudou školní linky (251, 252, 255, 256, 259, 260, 261, 262, 265, 266, 267, 269, 271, 272 a 275) ani posilové spoje běžných linek, které slouží hlavně cestám do školy. Jezdit o prázdninách nebudou ani linky 122 a 182 a o víkendech a svátcích ani 143.

Výluky v Praze i okolí

Cestování o prázdninách zkomplikují i některé dlouhodobé výluky. Cestující se v červenci a srpnu nesvezou tramvajemi po tratích ve Starostrašnické ani Nádražní ulici. V příměstské dopravě také musí počítat s tím, že je uzavřena silnice II/102 nad Štěchovicemi, a tak budou mít výluku autobusové linky směřující na Slapy. Například Rabyni budou místo linky 390 obsluhovat autobusy 361, které ale budou přijíždět ze Štěchovic přes Vysoký Újezd.

Výluky budou také na některých železničních tratích u Prahy. Ovlivní provoz i na hlavních tratích do Berouna a Kladna.