Oprava historických jatek začne na jaře. Část objektu se kvůli špatnému stavu postaví znovu

Dlouho očekávaná oprava historické budovy ostravských jatek začne na jaře tohoto roku. Radní města z šesti uchazečů ve veřejné soutěži vybrali vítěznou společnost Zlínstav, která areál opraví za zhruba 200 milionů korun. Rekonstrukci městských jatek bude hradit město Ostrava z vlastního rozpočtu. Společnost areál přestaví podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného.

„Stavba by měla být zahájena na přelomu března a dubna po doložení všech podmínek od vybraného zhotovitele,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Práce by podle ní měly skončit příští rok. Objekt se stane novým zázemím městské galerie Plato a výstavním prostorem současného umění. S otevřením město počítá začátkem roku 2022.

Památkově chráněnou budovu společnost Zlínstav přestaví podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného. Vítězný návrh vzešel z architektonické soutěže z roku 2017. Město tehdy očekávalo, že práce budou stát asi 150 milionů korun. 

„Návrh v průběhu toho vývoje doznal určitých změn proti základnímu předpokladu, který vyšel z architektonické soutěže,“ řekla Bajgarová. Část objektu stavbaři odstraní a kvůli špatné statice vystaví znovu. Původní stavba bude mít rekonstruované zdivo, přístavba bude betonová.

Výstavní sály se budou moci propojit, nebo fungovat samostatně

Na galerii moderního umění se promění několik na sebe navazujících částí objektu různého stáří – původní chladírny (1891), nové chladírny (1902), vepřové porážky (1902) a zastřešené atrium (1954). Součástí projektu je demolice zchátralé provozní budovy z roku 1926 a její nová výstavba.

Šest budoucích výstavních sálů může být navzájem propojeno nebo mohou fungovat samostatně. Díky otočným stěnám se do výstavního prostoru začlení i venkovní prostranství. V budově budou i kanceláře, zasedací místnosti a bistro.

Někteří už ani nedoufali, že to do této fáze dojde. Připomínám, že je to významná kulturní a historická památka.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Pomoci by mohly i evropské peníze

Rekonstrukci historicky významného areálu jatek má hradit město Ostrava z vlastního rozpočtu. Za práce zaplatí zhruba 200 milionů korun včetně DPH. „Vymysleli jsme, že bychom mohli ještě z evropských prostředků podpořit to budování galerie na jatkách. Tím bychom mohli pomoci s financováním těch hlavních potřeb Ostravy,“ řekl k financování projektu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz v roce 1994 odprodal pozemky o rozloze dvou hektarů i s jatkami společnosti Bauhaus za více než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila hobbymarket.

Jatka však nebyla nikdy opravena a dlouhá léta chátrala, později přestala fungovat i prodejna. Město se dlouho snažilo získat památkově chráněná jatka zpět, nakonec je převzalo v září 2017. Bauhausu za areál i bývalou prodejnu zaplatilo osmdesát milionů korun.