Kouř zahalil stanici pražského metra. Hořelo v eskalátoru

Požár v eskalátoru ve stanici metra Kobylisy zaměstnal pražské hasiče a cestujícím zkomplikoval pondělní dopoledne. Stanice, u které končí množství městských i příměstských autobusových linek, byla hodinu a půl uzavřena, vlaky jí projížděly. Jeden člověk se nadýchal zplodin. Zřejmě až do úterý zůstane kvůli požáru uzavřen jeden ze dvou vestibulů stanice.

Ve stanici pražského metra Kobylisy začalo hořet před devátou hodinou ráno. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky vzplály plastové části motoru eskalátoru, který právě procházel opravou. K požáru dorazila hasičská jednotka dopravního podniku a další čtyři jednotky pražského hasičského sboru.

„Silně zakouřenou stanici opustili cestující a hasiči prostor odvětrali přetlakovou ventilací. Menší požár se podařilo dostat pod kontrolu před půl desátou,“ uvedl mluvčí. Dodal, že se zplodin nadýchal jeden člověk – zaměstnanec pražského dopravního podniku. „Byl preventivně předán zdravotnické záchranné službě,“ upřesnil Kavka.

Požár neochromil pražskou podzemní dráhu úplně, metro na trase C dál jezdilo, ale ve stanici Kobylisy nezastavovalo. Dvě autobusové a jedna tramvajová linka byly proto mimořádně prodlouženy a cestující vozily na sousední stanici metra Ládví.

Později dopoledne se podařilo stanici vyvětrat a opět otevřít. Cestující se ale do podzemí prozatím dostanou pouze z východního vestibulu, tedy od zastávek tramvaje a metra. Západní vestibul pod Kobyliským náměstím zůstává uzavřen a zřejmě bude přístupný až v úterý.

Požár eskalátorů může být velmi rizikový. Takový stál i na počátku jedné z největších světových katastrof v podzemní dráze. V roce 1988 měl ve stanici King's Cross v londýnském metru 31 obětí, další desítky lidí utrpěly zranění. K náhlému rozšíření požáru tehdy přispěla i skutečnost, že byly tamní eskalátory dřevěné. V pražském metru dřevěné schody nejsou.