Došetřit. Soud už podruhé vrátil žalobcům případ rekonstrukce Kuksu

Pražský městský soud už podruhé vrátil státnímu zástupci k došetření kauzu zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Žádá průkaznější vyčíslení prospěchu, který pachatelé podle obžaloby získali zjednáním výhody při zadání veřejné zakázky. Čtveřici lidí hrozí až deset, respektive dvanáct let vězení.

Zakázka „Kuks – Granátové jablko, Hospital – revitalizace obnovy“ vyšla na více než 322 milionů korun, z čehož bylo přes 314 milionů hrazeno z unijních peněz. Tendr v roce 2013 vyhrálo Sdružení Hochtief CZ – Gema Art Group, přičemž podle kriminalistů zajistila toto vítězství čtveřice pachatelů, která zakázku vytvořila na míru právě Gemě. 

O opětovném vrácení věci k došetření rozhodl soud minulý týden. „Dosud nebyl zákonným, objektivním a přezkoumatelným způsobem objasněn základní znak skutkové podstaty zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, a to vyčíslení prospěchu, který měl být nekalým způsobem získán,“ vysvětlila aktuální krok soudní mluvčí Markéta Puci. Prospěchem je v tomto případě míněn čistý zisk z realizace zakázky.

Soud poprvé vrátil obžalobu před rokem. Také tehdy poukazoval na to, že získání značného prospěchu, o němž hovoří trestní zákoník, musí být dostatečně určitě popsáno a musí být podpořeno reálnými důkazy.

Policie mluví o návodné pomoci památkáře

Stíhání se týká bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise tendru, dvou zaměstnanců vítězné Gemy Zdeňka Fučíka a Kateřiny Richterové a údajného prostředníka Petra Semeniuka.

Vyšetřovatelé tvrdí, že hlavní inženýr projektu Dubový poskytoval prostřednictvím řady e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi, který je dále přeposílal statutárnímu řediteli Gemy Fučíkovi a člence dozorčí rady Richterové.

Firma se takto údajně předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo a sama dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak na úkor ostatních zájemců o zakázku využila k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a za poškození finančních zájmů EU hrozí Dubovému, Fučíkovi a Richterové až deset let vězení. Semeniuk může dostat až dvanáctiletý trest, protože čelí obvinění také z padělání směnky.