Liberty Ostrava se s odboráři dohodla na budoucnosti huti. Prodlužuje se i platnost kolektivní smlouvy

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali s odboráři dohodu o budoucnosti firmy. Týká se budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal. Odboráři se dříve obávali propouštění nebo omezení výroby.

 Dohoda společnosti s odbory zakotvuje například minimální roční produkci oceli, nový vlastník se zavazuje k zachování zaměstnanosti a pracovních i sociálních standardů pro všechny pracovníky huti. Stanoví také, jak se bude nakládat s emisními povolenkami.

Uvědomujeme si význam huti pro Ostravsko i celou republiku a chceme výrobu oceli zde nadále rozvíjet a investovat do ní.
Jon Bolton
generální ředitel Liberty Steel Continental Europe

„Významným bodem je i závazek k intenzivnímu jednání o koupi energetického podniku TAMEH Czech, který huti dodává veškeré energie potřebné k výrobě oceli a který zůstal majetkem společného podniku mezi původním majitelem huti, skupinou ArcelorMittal, a polským energetickým holdingem Tauron,“ řekla mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková.

Dohoda vznikala více než rok a jednání mezi odboráři a novým majitelem byla zpočátku dost vyhrocená. Odboráři se obávali například toho, že prodej firmy skupině Liberty ostravskou huť nevratně poškodí. Při převzetí firmy novým majitelem už ale podle nich situace vypadala daleko lépe.

„Jednání nebyla jednoduchá, ale s výsledkem jsem spokojený,“ uvedl předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina. Odboráři dohodu považují za průlom v historii huti a věří, že přinese dlouhodobou udržitelnost výroby oceli v Ostravě. 

Huť změnila majitele po šestnácti letech

Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství a je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Výrobky dodává do více než čtyřiceti zemí po celém světě. V roce 2018 vyrobil podnik 2,2 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než před rokem.

Firma patří do skupiny Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty, která ji letos koupila od skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Mittal ostravskou huť vlastnil od roku 2003.