Hrusický světelný zázrak narazil na normy. „Chytré“ lampy musí z ulic zmizet

Události: Spor o osvětlení Hrusic (zdroj: ČT24)

Středočeské Hrusice se zbavují takzvaného biodynamického veřejného osvětlení. Podle části odborníků chránilo životní prostředí. Další ho považovali za nesmysl, který ohrožuje řidiče. Na svém místě každopádně nevydrželo ani půl roku. Obec reklamovala chyby, kvůli kterým se obávala o bezpečnost.

Nové lampy nainstalované letos v zimě v Hrusicích měnily po deváté večer barvu na oranžovou a v noci se jejich intenzita zvyšovala jen, když čidla zaznamenala pohyb. Podle části odborníků chránily lidi i přírodu.

„Neobsahuje žádnou modrou spektrální složku, která desynchronizuje cirkadiální rytmus všech volně žijících druhů,“ vysvětluje jejich přínos Hynek Medřický z České astronomické společnosti.

Montéři však po půl roce světla odstraňují. Obec je po konzultaci s jinými odborníky považuje za nebezpečná. „Vysvětlili, že vůbec to dobrá praxe není. Špatně to svítí, je to na špatných stožárech. V podstatě to je nebezpečnější pro obyvatele,“ říká starosta Hrusic Petr Sklenář (Nezávislí pro Hrusice).

Normy

Konkrétně byl problém třeba v tom, že se světla při průjezdu aut rozsvěcela pozdě. Podle měření soudního znalce Tomáše Maixnera také svítila méně, než pro tuto silnici požaduje norma. „Slevit z toho znamená narušit nebo ohrozit bezpečnost,“ zdůrazňuje Maixner a dodává: „Biodynamiku považuji za nesmysl. Modrá složka je neskutečně důležitá pro periferní vidění.“

Zastánci mírnějšího svícení ale údaje v normách považují za zastaralé. „Ta čísla jsou minimálně deset až patnáct let stará. Mezitím přišly nové vědecké poznatky o negativním vlivu světla v noci a normy by se měly změnit,“ myslí si Medřický.

Firma reklamaci uznala a obci vrátí peníze. Přesto práci obhajuje. „Neobsahovala žádné neodstranitelné vady. Když tam není pohyb, ať už vozidel, nebo chodců, tak je naprostý nesmysl svítit,“ je přesvědčený zástupce firmy dodávající svítidla Pavel Musil.

Obě strany odborného sporu se opírají o rozdílné studie a neshodnou se. Hrusice teď chystají nové osvětlení. Obyčejné sodíkové. To sice není dynamické, ale také svítí oranžově.