TÉMA

Hrusice

Desítky pytlů odpadků a až čtyřikrát víc dobrovolníků. Lidé se při omezení pohybu dali do úklidu obcí

Když není možné vyjít z obce, může být alespoň uklizená – tak by mohlo znít motto letošní akce Ukliďme Česko. Lidé totiž tráví lockdown úklidem veřejných míst. V rámci kampaně už sesbírali i 60 pytlů odpadu na jednu menší obec. Do akce se letos na některých místech zapojilo až čtyřkrát více dobrovolníků než v předchozích letech. Úklidy budou přitom probíhat až do konce března, někde i do konce dubna. ČT oslovila obce, které letos začaly s úklidem jako první.
22. 3. 2021|

Hrusický světelný zázrak narazil na normy. „Chytré“ lampy musí z ulic zmizet

Středočeské Hrusice se zbavují takzvaného biodynamického veřejného osvětlení. Podle části odborníků chránilo životní prostředí. Další ho považovali za nesmysl, který ohrožuje řidiče. Na svém místě každopádně nevydrželo ani půl roku. Obec reklamovala chyby, kvůli kterým se obávala o bezpečnost.
22. 7. 2019|

První obec v Česku má ohleduplné veřejné osvětlení. V Hrusicích šetří energii i přírodu

Veřejné osvětlení, které respektuje přirozené cykly přírody, si jako první v Česku pořídily středočeské Hrusice. Biodynamické lampy září naplno, jen když kolem nich někdo prochází – a během noci mění barvu světla tak, aby nevytvářely světelný smog a nerušily biologické hodiny lidí, zvířat, hmyzu ani rostlin.
7. 2. 2019|