Vyšetřování požáru Libušína skončilo. K soudu by měl jít opravář komínu Jurkovičovy chaty

Vsetínská policie ukončila vyšetřování požáru chaty Libušín architekta Dušana Jurkoviče na Pustevnách. Opětovná obžaloba by měla padnout za několik dnů. Trestní odpovědnost za požár policie i státní zastupitelství připisují muži z Karvinska, který údajně v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení.

První obžaloba padla už v roce 2016, Okresní soud ve Vsetíně ale nakonec vrátil případ k došetření státnímu zástupci. Jeho stížnosti poté nevyhověl Krajský soud v Olomouci. Soud požadoval zpracování posudku znaleckého ústavu týkající se příčiny požáru. „Prováděly se také další výslechy,“ řekl státní zástupce Jiří Sachr. Náměstek okresního státního zástupce ve Vsetíně Petr Bareš už dříve uvedl, že důkazní situace se nezměnila.

Libušín se staví znovu

Chata Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v noci z 2. na 3. března 2014. „Během vyšetřování kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře a také že příčinou požáru nebyla závada na elektroinstalaci,“ řekl vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které Libušín spravuje, rozhodlo o obnově známé chaty. Stavba nového Libušína začala v létě 2017 a práce by měly být hotové letos na podzim. Následovat bude instalace gastro zařízení, interiérového vybavení a řešit se bude samotná kolaudace stavby. Otevření Libušína se plánuje na začátek přístího roku, mohlo by to být v březnu na výročí požáru. 

  • Dušan Jurkovič se narodil 23. srpna 1868 v Turé Lúke a zemřel 21. prosince 1947 v Bratislavě. Byl to slovenský architekt, návrhář nábytku a etnograf a byl výrazným představitelem secesní architektury. Vytvořil velice osobitý národní styl, výrazně ovlivněný lidovou architekturou. Inspiraci hledal i u anglického hnutí Arts and Crafts.
  •  V letech 1884–1888 studoval na Státní uměleckoprůmyslové škole ve Vídni. Po návratu do Martina spolupracoval s lidovými tesaři z Oravy u stavitele Bully. Poté odešel pracovat do Vsetína, kde u stavitele Michala Urbánka studoval valašské lidové stavby. S Michalem Urbánkem navrhoval valašskou dědinu a další folklórní stavby pro národopisnou výstavu v Praze. 
  • Od roku 1896 působil Dušan Jurkovič jako samostatný architekt v Brně. Za I. světové války realizoval řadu vojenských hřbitovů v lidovém stylu v polské Haliči. Roku 1919 se stal přednostou Památkového úřadu v Bratislavě.