Na Pustevnách roste nový Libušín. Po obnově se barvami více přiblíží původní stavbě

Na místě vyhořelého Libušína už stojí nová hrubá stavba (zdroj: ČT24)

U nového Libušína na Pustevnách je již hotová konstrukce hrubé stavby. Po obnově se památka, která před čtyřmi lety vyhořela, mírně barevně změní. Práce na ikonickém odkazu architekta Dušana Jurkoviče by měly být dokončeny příští rok.

Obnova památky postavené v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče začala loni v červnu. Letos stavební firma dokončí budovu až do fáze venkovních nátěrů, bude mít střechu, okna, podlahy, instalace. Na začátku příštího roku se budou dělat závěrečné práce.

Celou zimu tesaři v údolí stavěli Libušín nanečisto, teď ho složili přímo na svém místě na Pustevnách. Stavba je z toho nejkvalitnějšího jedlového dřeva, podařilo se do ní včlenit asi sedm procent původního dřeva. „Některé trámy jsou na původním místě. Okartáčovaly se a po konzultaci se statikem jsme se rozhodli, že je můžeme vrátit,“ uvedl Milan Gesierich z Valašského muzea v přírodě, které objekt spravuje.

Libušín se po obnově vrátí i včetně barevnosti do roku 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Tělo bude světlejší a změní se i odstíny barev. „Dělali jsme velmi podrobný průzkum, odštipovaly se lištičky, seškrabávaly se vrstvy barev, abychom se dostali k původní barevnosti,“ uvedl ředitel rožnovského muzea Jindřich Ondruš. 

Muzeum také upraví sousední objekt Maměnka, který rovněž navrhl Jurkovič. „Objekty patří nerozlučně k sobě. Teď jsme v období, kdy Maměnka potřebuje údržbu, chceme obnovit barvy už do podoby, jak bude vypadat Libušín,“ řekl Ondruš.

Hotová by měla být stavba za sto milionů korun v červnu 2019, veřejnost začne obnovený Libušín využívat v zimní sezoně 2019/2020.