Kůrovec ničí lesy na Vysočině. Kraj pomůže lesníkům dotacemi

Události ČT: Kůrovec na Vysočině (zdroj: ČT24)

Vlastníci lesů na Vysočině požadují po státu více peněz na obnovu porostů zasažených kůrovcem. Pomoc už přislíbil kraj, loni rozdělil přes tři miliony. Letos to z rezervního fondu může být až sto milionů korun.

Před rokem byla v lesích nedaleko obce Baliny u Velkého Meziříčí pouze menší ohniska uschlých stromů. Letos už ale z lesa zbyla jen mýtina, pokácet se tam musí veškeré napadené dřevo, aby se v něm kůrovec dál nemnožil.

„Pod kůrou, mezi dřevem a kůrou, napadá ty cévy, které vedou nahoru vodu,“ vysvětluje odborný lesní správce Lesů Marie a Johanna Podstatzkých-Lichtenstein Jaroslav Vaněk. Brouk se nevyhýbá ani mladým stromům a dovede je zcela zahubit.

Dřevo prodávají za třetinu

„Měl by se o nás postarat stát, protože my sami si nepomůžeme, protože se kůrovcové dřevo špatně prodává,“ dodává Vaněk.

Zatímco ještě před dvěma lety Lesy Podstatzkých prodávaly smrkovou kulatinu v průměru za 1800 korun za kubík, letos ji stěží prodávají za třetinu. Z utržených peněz zaplatí těžbu a na obnovu lesa už musejí doplácet.

„Když srovnáme rok 2017 a rok 2018, tak je to až pětinásobný nárůst kůrovcové těžby,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast lesního hospodářství Martin Hyský (ČSSD). Lesy na Vysočině patří mezi nejpostiženější oblasti v zemi. Kůrovec zničil nejvíc porostu na Třebíčsku.

Vysočina je specifická také tím, že je tady velké množství drobných vlastníků. Státu tady patří jen 39 procent lesů. Právě proto chce kraj podporovat hlavně soukromé vlastníky. „Pro řešení kůrovcové kalamity a sucha je vyčleněno v rámci fondu strategických rezerv 100 milionů korun,“ dodává Hyský.

„Z celkových našich nákladů byly dotace loni jen jedno procento,“ říká Vaněk. Jen do konce března Kraj Vysočina zaevidoval už 546 žádostí o dotaci v celkové výši přesahující 30 milionů korun. Další dotační výzvu s asi šedesáti miliony proto vypíše i na podzim.