Místo desítky jedenáctka. Dálnici D10 u Prahy uzavřela demolice mostu

Dálnice D10 je od Prahy až k Brandýsu nad Labem uzavřena. Objížďka vede po souběžné dálnici D11. Středočeští silničáři potřebují zbourat most, který spojuje Svémyslice a Zeleneč a vede nad dálnicí. Úplná uzavírka začala v sobotu po 20. hodině, skončit by měla v neděli v 10 hodin.

Toho, co je v posledních letech docela běžné na postupně rekonstruované dálnici D1, se nyní dočkali řidiči i na D10 – v sobotu večer začala čtrnáctihodinová noční uzavírka kvůli demolici mostu. Ta se navíc zřejmě bude ještě jednou opakovat. D10 je neprůjezdná obousměrně mezi 3. a 10. kilometrem, objízdná trasa je ale stanovena tak, že by řidiči v Praze vůbec neměli na D10 najet.

Řidičům, kteří netuší, kudy kam, by měli pomoci policisté. „Na místě je dopravní policejní hlídka,“ ujistil středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa.

Objížďka vede v obou směrech shodně – od Satalic po Pražském okruhu na dálnici D11, po ní k Jirnům a po silnici II/101 na brandýskou křižovatku na 10. kilometru D10, informoval mluvčí ŘSD Jan Studecký. Uzavřen je již od počátku týdne také most, který čeká demolice. Oficiální objízdná trasa vede přes Dřevčice, Brandýs nad Labem, Zápy a Mstětice.

Zatímco uzavírka silnice III. třídy, která přes most vede, potrvá až do září, na dálnici pod ním by se měla auta vrátit kolem desáté hodiny v neděli dopoledne. Pak ale ještě potrvá omezení, které zdržovalo řidiče již v sobotu odpoledne. Mezi 3. a 10. kilometrem bude po znovuotevření dálnice až do 14 hodin v každém směru k dispozici pouze jeden jízdní pruh. V sobotu se po zúžení dálnice tvořily kolony, zdržení bylo zhruba čtvrthodinové.

Zatímco podobné uzavírky a výměny mostů na dálnici D1, která prochází dlouholetou rekonstrukcí, probíhají čistě v režii Ředitelství silnic a dálnic, rozhodnutí vyměnit přemostění dálnice D10 padá na bedra Středočeského kraje. To vysvětluje některé odlišnosti této uzavírky včetně toho, že se patrně bude ještě opakovat. Technici nesundají celou konstrukci a vrátit by se chtěli se ještě za dva týdny, aby snesli její zbytek.