Ústí má koalici, lídři ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a sport podepsali smlouvu. Budou mít těsnou většinu

Ústí nad Labem směřuje k oficiálnímu vzniku koalice. Lídři ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a sport a část zastupitelů jednotlivých stran podepsali koaliční smlouvu, většina zbývajících zastupitelů se pod ni podepíše v příštích dnech. Primátorem by se měl stát lídr ANO Petr Nedvědický. Koalice bude mít v zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu, protože ji odmítla podpořit jedna ze zastupitelek ODS.

Necelý týden před ustavujícím jednáním ústeckého zastupitelstva je jeho scénář vcelku jasný. Koaliční návrhy by měly mít podporu nejméně 19 z 37 zastupitelů. Půjde-li vše tak, jak se ANO, Ústecké fórum občanů, ODS a PRO Zdraví a sport dohodly, vznikne devítičlenná rada, ve které žádná strana nebude mít většinu.

„Čtyři členové budou z ANO, dva z UFO, dva z ODS a jeden zástupce PRO Zdraví a sport,“ přiblížil kandidát na primátora Petr Nedvědický. Přesný text koaliční smlouvy ale strany ještě nezveřejnily. „Ještě to není podepsáno všemi zastupiteli,“ nabídl důvod Nedvědický. Není tak například zřejmé, kdo budou Nedvědického náměstci ani další složení rady. Kompetence si podle budoucího primátora rozdělí noví radní až na svém prvním jednání.

Z očekávaných 19 podpisů jich je na smlouvě zatím 11, mezi nimi i dosavadní primátorky za UFO Věry Nechybové, lídra ODS Pavla Tošovského a lídra PRO Zdraví a sport Pavla Ševcovice. 

UFO zůstává v radě, zastupitelka ODS je proti

Čtveřice koaličních uskupení by měla mít v zádech celkem dvacet zastupitelů. Lenka Černá z ODS však již na počátku vyjednávání oznámila, že takové spojení nepodpoří kvůli účasti UFO.

„V této koalici má mít rozhodující vliv právě UFO, hnutí, které v předchozím volebním období svou moc opíralo o komunisty a bývalé členy ANO a bohužel také o bývalé i současné zastupitele ODS. Hnutí, které ve volební kampani používalo slova o občanech mého rodného města jako paraziti, jehož jednání je předmětem zkoumání policie a soudu a úspěšně touto kampaní konkurovalo SPD a Dělnické straně,“ zdůvodnila Černá své rozhodnutí. 

V opozici bude hlavní silou hnutí PRO! Ústí, které skončilo ve volbách druhé a bezprostředně po volbách se zdálo, že by mohlo být v koalici. To se nakonec nestalo a ANO se spojilo s UFO, což PRO! Ústí kritizovalo. „ANO dalo přednost silovému podílu na moci se skandály opředenými UFO důvodně podezřelým z uplácení hlasů,“ uvedl zastupitel Martin Krsek.

Kromě PRO! Ústí vytvoří opozici zastupitelé za Vaše Ústí, KSČM a SPD.