I přes podezřelý obchod s pozemky se Petr Nedvědický zřejmě stane ústeckým primátorem

Reportéři ČT: Milionáři z Krupky (zdroj: ČT24)

Příští týden bude zasedat nové zastupitelstvo ústeckého magistrátu, na kterém se bude volit primátor. Hlavním a zatím jediným kandidátem je Petr Nedvědický z hnutí ANO. Ten přitom před dvanácti lety udělal se starostou Krupky „obchod snů“. Kvůli němu přišla podle kritiků obec o desítky milionů korun, které naopak skončily v soukromých kapsách. Kauze se věnoval pořad Reportéři ČT.

Na konci října byl starostou severočeské Krupky znovu zvolen sociální demokrat Zdeněk Matouš. Do primátorského křesla v Ústí nad Labem by měl zase příští týden usednout jeho dlouholetý kamarád Petr Nedvědický z ANO. 

Oba muže nepojí jenom dlouholeté přátelství, ale také podezřelý obchod s pozemky poblíž Krupky. Město kvůli němu podle kritiků přišlo o desítky milionů korun. Před devíti lety na tuto transakci jako první upozornil pořad Reportéři ČT

V roce 2009 oslovil pozemkový fond v Teplicích městský úřad v Krupce dotazem, jestli město bude nějakým způsobem využívat pozemky v přilehlé lokalitě Brkoslav. Pozemky byly v této době vedeny jako zemědělská půda. Město tehdy odpovědělo, že o pozemky zájem nemá.

„Ovšem během pár měsíců o tyto pozemky projevil zájem sám ten, kdo říkal, že je obec nechce. To znamená pan Matouš se svými kolegy,“ uvedl dříve bývalý zastupitel městského úřadu v Krupce Petr Maleček.

Těmito kolegy byli Jan Kandl a již zmíněný budoucí primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický. Za pozemky ve Vrchoslavi zaplatili pozemkovému fondu 338 tisíc korun. Zastupitelstvo v Krupce vzápětí začalo schvalovat změny v územním plánu a z luk se staly lukrativní pozemky.

Ty následně prodali firmě Investorsko inženýrská za téměř 43 milionů korun, tedy za 127násobek původní ceny. Postupné vyplácení peněz za pozemky podle kupní smlouvy firma podmínila tím, jak budou probíhat změny územního plánu. Ve smlouvě byly dokonce uvedeny konkrétní termíny.

 Starosta Krupky Zdeněk Matouš a vedení tamní radnice reagovali podle tvůrců pořadu Reportéři ČT na jejich otázky týkající se této kauzy „nevrle, někdy až agresivně“. Podobně dopadl také čerstvě zvolený zastupitel města Jan Kuzma, který se chtěl zeptat, jestli byl tento obchod v souladu se zákonem.

Mnoha lidem tento obchod s pozemky ale zřejmě nevadí. Matouš byl totiž v barvách ČSSD letos již potřetí zvolen starostou Krupky, v roce 2016 se navíc stal ústeckým krajským radním. Další aktér této kauzy Petr Nedvědický (ANO) zase bude v příštích dnech s největší pravděpodobností zvolen ústeckým primátorem.

Někteří ústečtí členové hnutí ANO kvůli kauze s pozemky nesouhlasili s Nedvědického působením ve straně. „Vzhledem k tomu, že jsem nějakým způsobem viděl, že to nebylo košer, tak jsem navrhnul, abychom pana Nedvědického odvolali z funkce předsedy,“ uvedl bývalý 1. místopředseda ANO v Ústí nad Labem Leo Dittrich.

„Krajské předsednictvo ANO se ale postavilo za něj a mě donutili k rezignaci z funkce,“ dodal Dittrich. Ve funkci i ve straně skončil také bývalý místopředseda ANO v Ústí nad Labem Bohumil Ježek, který rezignoval.

Ostrý spor z počátku letošního roku uvnitř ústeckého ANO potvrzují také interní dokumenty hnutí. Nakonec ale Nedvědický v čele ústeckého ANO zůstal a po letošních komunálních volbách zahájil rozhovory se zástupci hnutí  Pro! Ústí, které obsadilo druhé místo.

Nedvědický: Šlo o normální byznys

Z koaliční spolupráce s Pro! Ústí nakonec sešlo. ANO dalo přednost koalici s Ústeckým fórem občanů, ODS a Sdružením pro sport. Zástupci koaličních stran se k pozemkům v Krupce nechtěli vyjadřovat. Sám Nedvědický uvedl, že šlo o „normální byznys“. Opoziční Pro! Ústí naopak nešetří kritikou.

„Jsme v situaci, kdy město Krupka mohlo získat 40 milionů korun pro svůj rozvoj a tady se prostě skupina lidí domluvila zneužít informace, zneužít postavení jednoho z nich, tedy vedení města. A tyhle peníze, které měly jít do veřejného sektoru, které měly jít do zušlechtění města Krupky, si vzali pro sebe a pan Nedvědický byl jeden ze tří aktérů této machinace,“ řekl ústecký zastupitel Martin Krsek (Pro! Ústí).