Zdeněk Hřib: Lékař bez stetoskopu, který pracoval i ve firmě spojené se zdravotními knížkami

Pokud se vznikající koalice ještě nerozpadne, bude novým pražským primátorem Zdeněk Hřib, který vedl do komunálních voleb Piráty. Z trojice lídrů stran jednajících o koalici byl před volbami na politické scéně nejméně známý. Na rozdíl od starosty Prahy 7 Jana Čižinského a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila za sebou nemá působení ve volené funkci. Vzděláním je lékař, ale zatím pracoval spíše na manažerských pozicích.

Po Olomoučanovi a Bratislavance bude mít Praha třetího „přespolního“ primátora v řadě. Zdeněk Hřib se narodil v roce 1981 takříkajíc na svazích Bílých Karpat – ve Slavičíně. Na rozdíl od Tomáše Hudečka a Adriany Krnáčové ale nemá tak slyšitelný přízvuk.

Ve svém životopisu na stránkách Pirátů uvádí Hřib svou první vazbu na metropoli přes otce. Ten se v roli architekta podílel na projektu rekonstrukce budovy České národní banky v Praze. Tato vazba je však nepřímá, protože rekonstrukci z konce 90. let zajišťovala zlínská firma. Studia však již Zdeněk Hřib v Praze absolvoval, konkrétně vystudoval všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě UK a promoval v roce 2006.

MD Access figurovala v kauze zdravotních knížek. Hřib tvrdí, že až po jeho odchodu

Ke stetoskopu však Zdeněk Hřib nepřičichl. V životopisu uvádí několik pracovních pozic, nemocnice či soukromá praxe mezi nimi však není. Po promoci nastoupil do firmy MD Access, kde vedl projekty MD Key a MD Comfort, které se týkaly elektronizace zdravotnictví. Po krátké etapě ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv pracoval pro společnost Aquasoft (později Solitea). Od roku 2012 zároveň řídil neziskovou organizaci Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví. Ta provozuje systém hlášení nežádoucích událostí a rovněž se podílí na některých projektech, které souvisí s elektronizací zdravotnictví.

Tento souhrn pracovních pozic není zcela bez zajímavosti. Jak upozornil Pražský deník, hned dvě z firem, pro které pracoval, se podílely na kritizovaných zakázkách. MD Access figurovala v kauze zdravotních knížek. Zakázku na ně tehdy dostala společnost IZIP, později však audit ukázal, že je tato firma prázdnou schránkou, přes kterou šla zakázka (a peníze) společnostem MD Access a Uniqsol. Když se stát rozhodl projekt ukončit, komentoval ho prezident České lékařské komory slovy: „V projektu se utopily dvě miliardy a nepřinesl žádný užitek.“

Aquasoft se zase podílela na vzniku centrálního úložiště dat pro elektronické recepty. Nešlo o tak problematický případ jako u zdravotních knížek, přesto kvůli úložišti padlo několik trestních oznámení. Proběhl také audit, podle kterého byl objednaný software hotov extrémně rychle. SÚKL měl kvůli úložišti potíže i s Úřadem pro ochranu osobních údajů a nakonec sběr dat zastavil.

Zdeněk Hřib však spojení se zakázkami, na které Deník upozornil, odmítl. Vzkázal, že v MD Access pracoval ještě před kauzou zdravotních knížek, v Aquasoftu měl zase na starosti jiné projekty než centrální úložiště.

Do zastupitelstva i správní rady VZP

Politickou kariéru začal Hřib budovat v roce 2013, kdy se stal registrovaným příznivcem Pirátů. O rok později již kandidoval do pražského zastupitelstva, ale bez reálné šance na úspěch. Ostatně samotné překročení pětiprocentní hranice pirátskou stranou v Praze bylo tehdy velké překvapení.

Ve straně se však Zdeněk Hřib stal garantem oblasti zdravotnictví. Loni se podílel na volebním programu před sněmovními volbami a letos se stal pražským volebním lídrem, a tedy i kandidátem na primátora. Politické působení u Pirátů jej také v lednu přivedlo do správní rady VZP.

Ve volbách získali Piráti v Praze druhý nejvyšší počet hlasů jen s malou ztrátou na ODS. Získali však stejný počet mandátů jako Praha sobě a volební koalice TOP 09 a STAN, se kterými pak začali jednat o společné účasti v městské radě.

Lídři zbylých stran se nejprve pokoušeli Zdeňka Hřiba od primátorských ambicí odradit. Jiří Pospíšil z TOP 09 dal v několika rozhovorech najevo nespokojenost s tím, že je Hřib politicky nezkušený. Lídr Prahy sobě Jan Čižinský zase po volbách chtěl post pro sebe s argumentem, že i když získali Piráti jako strana více hlasů, on sám jich dostal nejvíce ze všech kandidátů. Později ale ustoupil a také Pospíšil dal najevo, že se s Hřibovým primátorováním smíří.