Předsedkyní správní rady VZP se stala poslankyně ANO Věra Adámková

Předsedkyní správní rady VZP se stala poslankyně Věra Adámková (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna obměnila polovinu svých zástupců ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a dvě třetiny zástupců v její dozorčí radě. Předsedkyní správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se stala poslankyně ANO Věra Adámková. Místopředsedou byl zvolen Bohuslav Svoboda z ODS a Jiří Běhounek z ČSSD. Ve správní radě nakonec nebude šéf SPD Tomio Okamura, jeho hnutí na poslední chvíli jeho nominaci stáhlo, před únorovou schůzí má navrhnout nového adepta.

Dolní komora musela obě rady volit v souladu se zákonem do 90 dnů od svého ustavení. Všechny své původní zástupce v radách musela nejprve odvolat, neboť jejich funkční období by skončilo až 5. února, vysvětlil poslancům předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Správní rada VZP je v současnosti třicetičlenná, dvě třetiny křesel obsazují poslanci, zbylých deset jmenuje vláda. Sněmovna posílá do rady i své členy, tedy poslance, v současnosti jich je jedenáct.

Věra Adámková je také předsedkyní sněmovního zdravotnického výboru. Za dolní komoru už ve správní radě zasedala, stejně jako její dosavadní předseda a poslanec ČSSD Jiří Běhounek,  její předchůdce v této funkci Rostislav Vyzula (ANO), poslanec ODS Bohuslav Svoboda nebo bývalá poslankyně KSČM Soňa Marková.

Nově se do ní dostal třeba Okamurův poradce Jaroslav Novák. Nad nominací tohoto sběratele světových piv se pozastavili Piráti. Ve správní radě skončili naopak někdejší poslanci ČSSD Jiří Koskuba a Jaroslav Krákora, exministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Leoš Heger (TOP 09) nebo senátorka Alena Dernerová (dříve za ANO).

Dozorčí rada může zasahovat do nejvyššího vedení VZP. Podle nové předsedkyně ale není odvolání ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka důvod, ačkoli jej v minulosti kritizoval předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. „Správní rada může odvolat ředitele, ale nevidím teď nejmenšího důvodu. Bývalá správní rada skončila s tím, že ředitel zůstává,“ ujistila Adámková. Kabátek tak má naději, že zůstane ve funkci nejméně do roku 2020, kdy mu končí funkční období. Řekl, že se bude snažit správní radu přesvědčit výsledky.

Měnila se i dozorčí rada

V dozorčí radě budou pokračovat její předseda Rudolf Stupka nebo Petr Bendl z ODS, nově se do ní dostal třeba někdejší předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák a všichni čtyři zástupci ANO. Skončili v ní například bývalí poslanci Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) a Martin Plíšek (TOP 09).

VZP je největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Jejími klienty je asi 5,9 milionu lidí, což je zhruba 60 procent občanů ČR. Na jejich léčbu chce letos vynaložit zhruba 171,5 miliardy korun. Správní rada například volí ředitele pojišťovny nebo schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče. Dozorčí rada mimo jiné dohlíží na dodržování právních a vnitřních předpisů a na hospodaření pojišťovny.

Do budoucna žádní poslanci, žádá ministr

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha by ale neměli v radě zasedat žádní zákonodárci. Před nedávnem avizoval, že chce prosadit, aby ve správní radě VZP v budoucnu poslanci nezasedali. Připustil však, že prosadit takovou změnu bude složité, vyžadovala by ústupek poslanců samotných. Míní, že jako tvůrci regulací by neměli poslanci zároveň zodpovídat za fungování pojišťovny, které se jimi přijímané zákony týkají.

Vydáno pod