Ministr zdravotnictví chce odstřihnout poslance od VZP. Bude to složité, připustil

UDÁLOSTI: Ministr v demisi chce, aby ve správní radě VZP neseděli poslanci (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi dokončila obměnu členů zdravotních pojišťoven. Schválila nominanty ministerstva financí. Již dříve schválila své zástupce i Poslanecká sněmovna. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO) zároveň avizoval chystanou změnu. Chce, aby ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v budoucnu nezasedali poslanci, připustil však, že prosadit takovou změnu bude složité, vyžadovala by ústupek poslanců samotných.

Správní rada VZP je v současnosti třicetičlenná, dvě třetiny křesel obsazují poslanci, zbylých deset jmenuje vláda. Sněmovna posílá do rady i své členy, tedy poslance, v současnosti jich je jedenáct. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha by ale neměli v radě zasedat žádní. Míní, že jako tvůrci regulací by neměli poslanci zároveň zodpovídat za fungování pojišťovny, které se jimi přijímané zákony týkají.

Současný model funguje od roku 2006, zavedl jej tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (tehdy ČSSD). Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění by měla zapovědět poslancům členství ve správní radě VZP od roku 2020. „Je mi jasné, že to bude poměrně složité, protože poslanci s tím budou muset souhlasit, že ve správní radě nebudou,“ očekává současný ministr v demisi.

To mu ostatně potvrdili i členové sněmovního zdravotního výboru, s nimiž o svém plánu hovořil – a z nichž řada ve správní radě je. „Poslanci jsou zástupci lidu a podle mého názoru jsou tam správně. Pokud vím, tak je ten orgán vyvážený,“ reagovala na ministrův návrh členka zdravotního výboru Alena Gajdůšková (ČSSD). Také podle místopředsedy výboru Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) vypovězení poslanců z rady „není úplně dobrý nápad“. Předsvědčen není ani Rostislav Vyzula z ANO, který je členem zdravotního výboru i správní rady VZP.

Vojtěchova iniciativa ostatně není první taková. Již v roce 2011 se tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger rovněž pokusil omezit přístup politiků do správní rady VZP – tehdy prostřednictvím zrušení odměn za členství – ale neuspěl.

  • VZP je jednou z mála veřejných institucí, v nichž poslanci dostávají za členství ve správní radě peníze.
  • Je to možné díky veřejnoprávnímu statusu pojišťovny na rozdíl od čistě státních institucí, kde mají poslanci odměny zákonem zakázané.
  • Člen správní rady VZP, který se zúčastní zasedání správní rady a je členem aspoň jedné odborné komise, dostává měsíčně 27 tisíc korun hrubého.
  • Předseda správní rady, který přijde jednou měsíčně na správní radu a pracuje v odborné komisi, má nárok na 40 tisíc korun hrubého.
Odměna člena správní rady VZP
Zdroj: ČT24/VZP

Vláda dokončila obměnu svých zástupců

Zatím ale zůstává vše při starém, to znamená, že mají správní rady VZP i dalších pojišťoven za sebou obměnu, kterou vyvolaly změny politických poměrů po loňských volbách. Vláda na své středeční schůzi změny dokončila, když schválila nominaci zástupců ministerstva financí.

Mnoho se přitom nemění, především Adama Vojtěcha, který se stal ministrem zdravotnictví, nahradil ve správní radě České průmyslové zdravotní pojišťovny Martin Škrobánek z ministerstva financí.

Sněmovna své zástupce včetně zmíněných jedenácti poslanců vybrala koncem ledna. O místa ve správní radě VZP přitom přišli například exministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Leoš Heger (TOP 09), senátorka Alena Dernerová (nestr. za SNK-ED) nebo Michal Sojka, který byl zástupcem České lékařské komory. 

Ředitel VZP čelil v minulosti ostré Babišově kritice

Noví členové správní rady se sejdou na přelomu února a března, aby si zvolili předsedu. „Favorita mám, ale jeho jméno nebudu říkat. Pravděpodobně to bude někdo z poslanecké části, je to zvykem,“ řekl ministr v demisi Vojtěch s tím, že klub hnutí ANO, který má ve spojení se zástupci vlády ve správní radě většinu, se o tom ještě bude bavit.

Nové složení správní rady s převahou ANO může být zásadní i pro budoucnost ředitele VZP Zdeňka Kabátka. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) jej v minulosti kritizoval, považuje ho za kontroverzní osobu, v tiskové zprávě Kabátka spojil s bývalým poslancem Markem Šnajdrem, kterého Babiš prohlásil „největším kmotrem českého zdravotnictví“.

Adam Vojtěch ale tvrdí, že zatím správní rada personálie řešit nebude.