Začaly opravy na magistrále a Jiráskově mostě, Praha se zastavila. Uzavírky potrvají týdny

Na dvou místech na pražské Severojižní magistrále začaly v pondělí opravy a uzavírky. V ulici V Holešovičkách i ve Wilsonově je uzavřen jeden jízdní pruh. Současně prošla prvním zatěžkávacím testem uzavírka jízdních pruhů na Jiráskově mostě. Řidiči nebyli na uzavírky připraveni, a beznadějně ucpali centrum metropole, ale i Smíchov a Holešovičky.

V centru Prahy začala trojice oprav, které významně ovlivňují provoz na hlavních průtazích metropolí. Při cestě po Severojižní magistrále od severu přijedou řidiči nejprve do kolony, která se vytvořila před omezením na předmostí mostu Barikádníků v ulici V Holešovičkách. Omezení je obousměrné, v každém směru je uzavřen jeden jízdní pruh.

Technická správa komunikací rozdělila rekonstrukci do sedmi etap, organizace provozu se bude postupně měnit. V pozdějších fázích bude omezení ve směru do centra nikoli na samotném nájezdu na most Barikádníků, nýbrž na sjezdu do Nové Povltavské.

Události v regionech: Kvůli opravám kolabovala doprava v Táboře i Praze (zdroj: ČT24)

Cesta dále do centra dovede řidiče do Wilsonovy ulice, kde začala rekonstrukce úseku mezi Hlávkovým mostem a křižovatkou U Bulhara. Ačkoli oprava probíhá za provozu, přináší významné omezení – uzavírku jednoho jízdního pruhu. V první fázi je uzavřen jízdní pruh ve směru k Václavskému náměstí.

  • V Holešovičkách, úsek most Barikádníků – Na Truhlářce
  • 9. 7.–11. 8.: z centra uzavřen 1 jízdní pruh, do centra uzavřen  1 jízdní pruh
  • 11. 8.–15. 9.: z centra uzavřen 1 jízdní pruh, do centra uzavřen 1 pruh na sjezdu do Nové Povltavské a nájezdu z ní
  • Wilsonova, úsek Hlávkův most – U Bulhara
  • 9. 7.–31. 8.: uzavřen 1 jízdní pruh nejprve ve směru k Václavskému náměstí, později ve směru k Hlávkovu mostu
  • Nuselský most
  • 1. 7.–31. 8.: v každém směru uzavřen 1 jízdní pruh zhruba v délce 100 metrů

Frézování mostu zastavilo i tramvaje

Zatímco omezení na magistrále působí potíže především těm řidičům, kteří chtějí uzavírkami projet a čekají v kolonách před nimi, třetí nově zahájená velká uzavírka má mnohem širší dopad. Již o svátcích začalo frézování vozovky na Jiráskově mostě. V první pracovní den se  však před mostem, který v každém směru přišel o jeden jízdní pruh, vytvořily velmi dlouhé kolony. Na novoměstské straně dosahovaly kolony až za Karlovo náměstí, kde v nich uvázly i tramvaje.

Podle pražského dopravního podniku se zpožďují linky 3, 5, 6, 8, 9, 14, 15, 16 a 24, jejichž trasa vede Lazaraskou ulicí, kde jezdí – nyní však kvůli zácpě stojí – auta po kolejích. Problematická byla také křižovatka Spálené a Žitné. „Řidiči, jak vjížděli na poslední chvíli do křižovatek, tak komplikovali dopravu pro tramvaje,“ podotkla mluvčí TSK Barbora Lišková.

V centru se potom vytvořil dlouhý had tramvají, který v nejhorších okamžicích dosahoval až do Dlážděné. Zpožďují se také autobusy linky 176, která jezdí přímo přes Jiráskův most.

  • 5. 7.–30. 8.: oprava vozovky a izolace, v každém směru uzavřen 1 jízdní pruh
  • dlouhé kolony ovlivňují provoz mj. ve Strahovském tunelu a Lazarské

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana se situace postupně zlepšovala. V odpolední špičce byla podle něj „stále komplikovaná, ale o poznání plynulejší než ráno a dopoledne“. Barbora Lišková uvedla, že TSK zareaguje, pokud by problémy v příštích dnech neustaly. Zdůraznila, že správa komunikací na připravované uzavírky předem upozorňovala.

Policejní mluvčí se domnívá, že na to měli řidiči zareagovat a své vozy odstavit. „Je otázkou, jak moc potřebují do centra. Existují záchytná parkoviště v blízkosti MHD,“ podotkl.

Kvůli uzavírce na Jiráskově mostě se zastavil tramvajový provoz až v Dlážděné ulici
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kromě nových uzavírek komplikují dopravu v Praze i ty, které začaly již dříve. Na magistrále hrozí řidičům zdržení i na Nuselském mostě, kde je v každém směru v krátkém úseku uzavřen jeden jízdní pruh. Do listopadu zůstane neprůjezdná Husitská ulice. Jeden pruh je uzavřen i v Dobříšské ve směru k Mrázovce. Od 16. července přibude k výčtu frekventovaných ulic s omezeným provozem ještě ulice K Barrandovu, kde se mezi ulií K Holyni a Pražským okruhem bude opravovat vozovka. TSK avizovala, že bude probíhat postupně po jednotlivých jízdních pruzích, skončí v říjnu.

Pouzavírané jsou i dálnice v okolí Prahy. Na D1 se pracuje u Říčan, na D5 a D11 hned za křižovatkami s Pražským okruhem a na D8 je omezení na okraji Prahy před Zdiby. Na dálnici D10 se potom řidiči zdrží u Brandýsa nad Labem.

Nejen Praha. Komplikovaná uzavírka začala v Táboře, řidiči se zdrží na silnicích v celé republice

Praha zdaleka není jediným městem, které o prázdninách sužují uzavírky významných komunikací. Jedna z nejrušnějších dopravních tepen je nově uzavřena v Táboře, po Budějovické ulici se nebude jezdit až do listopadu. Na objízdných trasách se ve špičkách vytvářejí dlouhé kolony, řidiči v nich v první den strávili i desítky minut. Navíc turisté, kteří do města přijeli, bloudili.

K uzavírkám na hlavních silnicích mimo města se nově připojilo omezení u hranic v Dolním Dvořišti.  Ve směru do Rakouska se proto sjíždí na silnici II. třídy směrem na Rybník a poté po úzké staré silnici, která vede souběžně s dvořišťským obchvatem.