Reorganizace Vítkovic Power Engineering se zadrhla. Věřitelé požadují jiné ocenění firmy

Reorganizace firmy Vítkovice Power Engineering (zdroj: ČT24)

Věřitelé společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která je od loňského srpna v úpadku, v úterý na schůzi u Krajského soudu v Ostravě neschválili znalecký posudek oceňující majetkovou podstatu firmy. Odhadci z Mazars Consulting v něm hodnotu majetkové podstaty vyčíslili na 1,233 miliardy korun. Pro schválení posudku ale hlasovalo jen necelých 23 procent věřitelů. Jiný znalecký ústav tak vypracuje nový posudek.

VPE dostala do potíží problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku. Podle Vítkovic je ale důvodem špatného stavu VPE také situace na trzích v energetice nebo odložené investice hlavních zákazníků. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 71 miliard korun a povolili firmě reorganizaci.

Nemyslím si, že by neschválení znaleckého posudku mělo mít nějaký významný vliv na průběh reorganizace. Možná se trochu posune schvalování reorganizačního plánu jako takového, ale nemyslím si, že by to byla zásadní otázka.
David Vandrovec
insolvenční správce VPE

Nyní běží lhůta, kdy může firma uplatnit své přednostní právo na předložení reorganizačního plánu. „Ta lhůta končí 14. 8., to znamená zhruba za tři týdny. Předpokládám, že dlužník předloží reorganizační plán, a dál se uvidí,“ řekl insolvenční správce. Po předložení reorganizačního plánu soud svolá schůzi, na níž budou věřitelé plán schvalovat.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková řekla, že firma má aktuálně dostatek zakázek. Za poslední tří měsíce společnost opustilo zhruba 70 zaměstnanců, takže nyní má necelých 800 lidí. Ke konci roku 2015 měl podnik téměř 1500 zaměstnanců. Pracovníky některých profesí ale firma zároveň shání, hlavně svářeče. VPE mají také v úmyslu prodat provoz VPE Hard v Jeseníku, kde pracuje zhruba 150 lidí. Celkem má firmu v dohledné době opustit až 300 lidí

VPE se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren a patřily k nejdůležitějším firmám skupiny. Patří do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka.

Skupina má na 4000 zaměstnanců

Jádro původní struktury holdingu tvoří Vítkovice, a. s. Celá skupina, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady téměř 4000 zaměstnanců.

Strojírenské Vítkovice vytvořily v loňském roce konsolidovanou ztrátu přibližně 5,3 miliardy korun. Způsobily ji hlavně insolvence firem ze skupiny, oprávky a kroky, které s insolvencemi souvisejí. Skupina loni dosáhla tržeb ve výši zhruba 8,5 miliardy korun, což bylo asi o 2,3 miliardy méně než v předchozím roce.

Kromě Vítkovice Envi a VPE se z této skupiny dostaly do insolvence ještě společnosti Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont, které projdou reorganizací. Z holdingu se letos vyčlenila společnost Hutní montáže, kterou Vítkovice prodaly společnosti E-Invest podnikatele Martina Ulčáka.