Policisté 17. listopadu zadrželi 14 lidí, jednoho podezřívají z propagace nacismu

V ulicích bylo přes 2000 policistů a strážníků (zdroj: ČT24)

Policisté při akcích k výročí 17. listopadu zadrželi v Praze 14 lidí. Většinu z nich kvůli tomu, že neuposlechli jejich výzvy v Křižovnické ulici, kde průvod sympatizantů prezidenta Miloše Zemana zablokovali jeho odpůrci.

„V průběhu dne policie zajistila čtrnáct osob a předvedla je na policejní služebny. Třináct pro přestupkové jednání a jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu,“ upřesnila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Všechny zadržené po výslechu propustili.

Osmačtyřicetiletý muž zadržený na Jiráskově mostě je podezřelý z propagace nacismu – z reproduktorů na Škodě 1203 pouštěl hudbu a projevy s nacistickou tematikou. Protože odmítl jít s policisty na služebnu, použili proti němu donucovací prostředky a zajistili vůz. Za „projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka“ by mu v případě odsouzení hrozily až tři roky vězení.

Další problém policisté řešili o hodinu později na Můstku, kde se na shromáždění hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury snažili dostat příznivci levicového hnutí Antifa. Situaci tam vyřešil policejní antikonfliktní tým a pořádková služba.

Na Letné, kde se konala demonstrace na podporu Zemana, zkontrolovali čtyři lidi kvůli porušení přestupkového a shromažďovacího zákona. Dva totiž měli na sobě armádní uniformy a dva byli ozbrojeni noži, které jim policisté zabavili.

Policejní mluvčí: Pražská policie 17. listopadu zadržela 14 lidí (zdroj: ČT24)

V podvečer pak zasahovali policejní těžkooděnci se psy na náměstí Jana Palacha, kde oddělili průvod Zemanových sympatizantů a krajní pravice z Národní demokracie od jejich odpůrců.

Obě strany se proti sobě znovu postavily v Křižovnické ulici, kde je policisté megafonem vyzvali, aby přestali blokovat ulici, jinak použijí donucovací prostředky. Odpůrce spolu s kolemjdoucími a turisty pak obklíčili a nařídili jim zůstat na místě. Kvůli neuposlechnutí výzvy následně zadrželi osm lidí.

Dva tisíce policistů v ulicích…

V Praze se ve čtvrtek konalo na třicet akcí, podle policie tak šlo o nejnáročnější 17. listopad od sametové revoluce. V ulicích byly více než dva tisíce policistů a strážníků, nasazení tak bylo srovnatelné s opatřeními při jarní návštěvě čínského prezidenta v Praze.

„Nejvíc práce měla policie v souvislosti s doprovázenými pochody. Celá řada pochodů vedla úzkými ulicemi centra metropole a policie musela řešit jak aktuální dopravní situaci, tak i skupinky osob, které byly názorově odlišné a snažily se pochod narušit,“ dodala Zoulová.

… 40 tisíc lidí na náměstí

Pořadatelé Festivalu svobody uvedli, že na Václavské náměstí přišlo během čtvrtečního odpoledne asi 40 tisíc lidí, aby se zúčastnili akcí uspořádaných k 17. listopadu. Číslo vyplývá z údajů telefonního operátora T-Mobile. Patricie Šedivá z jeho tiskového oddělení upřesnila, že celkem se na Václavském náměstí mezi 14. a 20. hodinou objevilo 88 tisíc lidí bez místních obyvatel či pracujících. Běžně se však v nepracovních dnech na Václavském náměstí pohybuje během odpoledne asi 48 tisíc lidí. „U rozdílu nelze jednoznačně tvrdit, že přišli na tuto akci cíleně, ale lze tvrdit, že ji ,konzumovali‘,“ podotkla Patricie Šedivá.

Lidé se také na Václavském náměstí střídali, naráz jich tam bylo nanejvýš kolem 25 tisíc. „Nejvíce přítomných bylo kolem 18. hodiny,“ uvedla mluvčí T-Mobilu. Oproti běžnému nepracovnímu dni jich v té chvíli bylo na Václavském náměstí zhruba o 18 tisíc více.

Podobná čísla má mobilní operátor i z jiných míst, kde 17. listopadu proběhly různá shromáždění. Například na Albertov přišlo během dne o šest tisíc lidí více, než je obvyklé, nejvíce jich tam bylo kolem poledne. Patrné bylo i shromáždění na Letné, kde bylo nejvíce lidí kolem druhé odpoledne.