V Bynovci hrozilo protržení hráze rybníka. Lidé se bojí dalšího deště

V Bynovci hrozilo protržení hráze rybníka (zdroj: ČT24)

V Bynovci na Děčínsku hrozilo po prudkých úterních deštích protržení hráze tamního rybníka. Voda nestíhala odtékat, přelila se a zaplavila několik domů. Podle obyvatel je vodní dílo už řadu let v havarijním stavu a potřebuje opravit. Mají navíc obavu, co s rybníkem udělají další očekávané deště.

Voda se v úterý odpoledne dostala přes hráz během půlhodiny a vyplavila několik domů. Hasiči museli hráz zpevňovat pytli s pískem a vodu odčerpávali do dolní nádrže. U spodního rybníka navíc prokopali hráz, aby měla voda kam odtékat.

Místní tvrdí, že horní rybník je dlouhodobě ve špatném stavu. Voda z něj špatně odtéká, protože je odtoková roura příliš úzká. 

Starostka Zdeňka Rolenčíková (nez.), ale odmítá, že by obec jeho údržbu zanedbala. Podle ní neměla opravy od úřadů dosud povolené. „Jde nám tam voda z polí, nejsou funkční meliorace, jsou špatné propustky,“ řekla ČT.

Rybník se ale s dalšími hrozícími bouřkami může vylít brzy znovu. Obec chce proto začít co nejdřív alespoň s jeho provizorní opravou.