Kaňon Labe ochranu přírody nezíská. Česku za to hrozí sankce

Přírodně unikátní údolí Labe na severu Čech se nestane evropsky významnou lokalitou. Vláda totiž nepodpořila návrh ministerstva životního prostředí. Převážily argumenty proti, které vznášeli loďaři nebo děčínský magistrát. Rozšíření seznamu významných lokalit po Česku požaduje Evropská unie. Kaňon je už teď chráněnou krajinnou oblastí, jen kousek od něj začíná národní park. Žije tu vzácný bobr a také se tudy lososi vrací z moře do potoků rozmnožovat.

Přísnější ochrana přírody v evropsky významné lokalitě by zasahovala i přímo do města Děčína. Podle návrhu by se vztahovala třeba na ulici s garážemi nebo na lesopark. Vedení města se obávalo, že na každý drobný zásah včetně oprav domů by byl nutný složitý povolovací proces. Proto proti návrhu protestovalo.

Především ale šlo o stavbu jezů na Labi. Do plavebního stupně za asi 4 miliardy vkládají naděje loďaři. Měl by totiž zajistit stabilnější hladinu řeky. Na dolním toku jsou stále častější sucha, kdy lodě nemohou plout. O stavbě jezu se mluví přes deset let, o to, jak moc by plavební stupeň pomohl, se ale vedou spory. Proti jsou dlouhodobě ekologové.

Česku hrozí sankce z Bruselu

Česko kvůli neschválení nových chráněných území podle ekologů ze sdružení Arnika ztratí možnost čerpat část evropských dotací na ochranu přírody i na některé dopravní stavby, které by poškodily cennou přírodu. Hrozí také peněžní sankce, a to jednorázová pokuta i penalizace 10 tisíc eur (zhruba 270 tisíc) denně, řekla vedoucí programu Ochrana přírody v Arnice Jana Vitnerová.

„Pro Českou republiku je to jednak mezinárodní ostuda i ekonomická ztráta. Ta ostuda vyplývá z toho, že se ČR zavázala, že celoevropsky významná přírodní bohatství bude chránit a že chráněná území bude vyhlašovat na základě biologických poznatků, tedy bez ohledu na případné investiční záměry,“ upozornila Vitnerová.

Kaňon Labe ochranu přírody nezíská (zdroj: ČT24)

Materiál předložilo ministerstvo s dvacítkou rozporů, týkaly se různých veřejných zájmů. Evropská komise už zahájila s Českou republikou „pilotní řízení“, které předchází řízení pro porušení evropského práva.

Český seznam vznikl v roce 2005 a doplňoval se dvakrát, naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Vláda sice rozšířila seznam o padesátku nových a sedmdesát stávajících doplnila, podle Arniky ale dva nejdůležitější body - ochrana lokalit Porta Bohemica s Labským údolím a Slavíkovy ostrovy - zmizely ze seznamu na poslední chvíli.