Bývalý starosta Lipnice n. Sázavou dostal u soudu „za kulišárny“ƒ podmínku

Krajský soud v Hradci Králové vyměřil bývalému starostovi Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku Ladislavu Horkému za různé finanční machinace podmíněný tříletý trest. Zkušební dobu soud určil na pět let. Šest let Horký nesmí vykonávat veřejné funkce. Trest mu soud uložil za zneužití pravomoci úřední osoby a padělání a pozměňování veřejné listiny. Rozsudek není pravomocný. Horký se vynesení rozsudků nezúčastnil, státní zástupkyně si pro odvolání ponechala lhůtu.

Ladislav Horký, který stál v čele Lipnice nad Sázavou v letech 2002 až 2010, byl obžalován i z podvodu. Z něj jej však soud vinným neuznal. Dvěma poškozeným firmám by měl Horký uhradit celkem 19 tisíc korun. Obec Lipnice, která po Horkém požaduje uhrazení škody 15,5 milionu korun, se má podle soudu svého nároku domáhat v občanskoprávním řízení.

Falešné faktury a fiktivní doklady

Podle soudu Horký překročil zákon celkem ve 26 případech mezi roky 2007 až 2010. Například údajně vystavoval falešné faktury a do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny.

Machinace také údajně prováděl u investic a majetku pořízených z dotací, například při prodeji bytů, rekonstrukci náměstí či budování zázemí na hřišti. Obec kvůli tomu musela milionové dotace vracet. Osobní obohacení Horkého soudce Zdeněk Šulc odhadl na asi jeden milion korun.

Státní zástupkyně navrhovala trest pět až dvanáct let

Soudem uložený trest je výrazně nižší, než žádala státní zástupkyně. Horkého v závěrečné řeči navrhla potrestat trestem v první třetině trestní sazby, která je pět až 12 let vězení. Naopak Horkého obhájce navrhl zmírnění právní kvalifikace, protože podle něj je v obžalobě chybně vyčíslená škoda, a navrhl uložení pouze podmíněného trestu.

Podle soudce nelze Horkému k tíži přičítat zhruba sedmimilionovou škodu z vrácených dotací. Například kolaudační rozhodnutí k jedné investici prý padělal proto, aby dotaci pro obec zachránil.

Za polehčující okolnosti soudce označil Horkého částečné doznání a dosavadní bezúhonnost. Soudce také konstatoval, že kontrola Horkého práce ze strany ostatních zastupitelů v obci nefungovala. „Bylo by nesprávné, aby za to nesl odpovědnost jen inženýr Horký. Nepodmíněný trest v sazbě pět až 12 let by byl nepřiměřeně krutý,“ uvedl soudce.

Státní zástupkyně Ilona Kufčáková na dotazy novinářů označila trest za mírný a nepřiměřený okolnostem případu a nevyloučila podání odvolání. Právní zástupce obce Martin Lebeda uvedl, že lze čekat, že obec bude škodu po Horkém dál vymáhat.

Horký prý hájil zájmy obce

U soudu Horký odmítl, že by Lipnici způsobil škodu. Připustil pochybení pouze v administrativě. Horký u soudu řekl, že hájil zájmy obce a snažil se ochránit obecní peníze. „Nějaké kulišárny jsem dělal, ale škody, které mi jsou přičítány, nechápu. Lipnici bych nikdy nepoškodil, nepoškodil jsem ani nikoho z obyvatel,“ řekl Horký.

Trvalý pobyt má bývalý starosta hlášený na obecním úřadě, před soudem se označil za nemajetného.

Případ, v němž jsou nyní spojeny tři původně jednotlivé obžaloby, začal řešit v roce 2012 Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Soudkyně však loni předala spis k rozhodnutí pražskému vrchnímu soudu, protože způsobená škoda podle ní přesahuje hranici pěti milionů korun, a kauzu by měl proto řešit soud vyššího stupně. Vrchní soud nakonec rozhodl, že se případem má zabývat hradecký krajský soud.