Po věhlasné textilce Tiba zbylo jen zbořeniště, které hyzdí Dvůr Králové

UvR: Co se zchátralou textilní továrnou? (zdroj: ČT24)

Zbořeniště zkrachovalé textilky Tiba Zálabí už několik let hyzdí Dvůr Králové nad Labem. Její vlastník, firma Textil Invest, se teď pokouší areál prodat radnici. Chce za něj ale téměř třikrát víc, než za něj v konkurzu zaplatila, a pětkrát víc, než je město ochotné nabídnout.

Ještě před osmi lety byl podnik Tiba Zálabí výkladní skříň textilního průmyslu, současné zbořeniště ale připomíná spíše měsíční krajinu. Vzpomínky na textilku Tiba už dnes představují pouze exponáty v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem.

Radnice mohla v řízení demolici blokovat. Podle mluvčí města Miroslavy Kameníkové ale město tehdy proti zbourání nijak neprotestovalo. Přestavby na byty, galerie či restaurace, jak je ve světě běžné, se haly Tiby nedočkají. Nabídku na odkup má město.

„Samozřejmě, že jsme se zasekli na ceně. Zatím ta poslední nabídka je zhruba za trojnásobek toho, za co to před zhruba deseti lety koupili. To znamená, že se blížíme částce 100 milionů korun,“ říká starosta Dvora Králové Jan Jarolím (nestr. za ANO). Město souhlasí s dvaceti miliony.

Vlastník objektu: Připravíme projekt, který zatím nemáme konkretizován

Vlastníka – firmy Textil Invest – se regionální zpravodaj ČT Vlastimil Weiner zeptal, proč továrnu zbořil a jaký má s areálem úmysl. „Odbytové problémy pokračovaly i po konkurzu. Pronajmout továrnu se nepovedlo a náklady na údržbu byly neúnosné,“ uvedl v písemné odpovědi Textil Invest.

Areál zkrachovalé textilky Tiba
Zdroj: ČT24

„Vadí mi, že bychom už měli vědět, co tady v tom areálu bude. Stávající vlastník tohoto celého areálu už má něco připraveného? Nebo jenom boří?, reaguje na situaci majitel největší české textilky Juta a současně i senátor Jiří Hlavatý (nestr. za ANO).

„Areál bude dobourán a vyčištěn. Následně budeme připravovat projekt, který v tuto chvíli zatím nemáme nijak konkretizován,“ dodal Jiří Karásek z Textil Investu. Zbořeniště textilky je ale v zátopovém pásmu. Najít pro 6,5hektarovou plochu využití či investora bude proto obtížné.