Obnova rybníka v Jedovnicích je téměř u konce

Jedovnice - Rybník Olšovec v Jedovnicích na Blanensku se po letech chystá na opravdovou turistickou sezonu, vodní hladina už dosahuje dostatečné výšky a obnova rybníka je téměř u konce. Na rozdíl od předchozích sezon, kdy se tato rekreační oblast potýkala se sinicemi a nedostatkem vody, se tady letos můžou konečně těšit na léto.

Už jenom několik stavebních úprav jako jsou opravy hráze a příjezdových cest a areál rybníka Olšovce může opět hrdě vítat návštěvníky. Ještě před dvěma roky to tady ale vypadalo jinak, nádrž se musela vypustit a ryby po výlovu tehdy vystřídaly těžké stroje. Vybagrování mělo Olšovec zbavit desítek tisíc tun bahna a především sinic, kvůli kterým se sem turisté několik let příliš nehrnuli. S koupáním to tady vypadalo slibně už loni, to ale zase nebylo dost vody. Starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl uvedl, že letos se podařilo rybník napustit. Napouštění začalo o hodně dřív než v loňském roce, v polovině měsíce února a nyní je rybník už pod vodou. Díky tomu letos také dojde na už tradiční mezinárodní závody motorových člunů, které loni překazil nedostatek vody. Na dokončení rozsáhlých úprav se ale netěší jen jejich příznivci. Obyvatelé Jedovnic se určitě půjdou koupat, hlavně aby byla voda čistá.

O stav Olšovce se zajímají i lidé, kteří by zde chtěli strávit letošní dovolenou. Podle správkyně Autocampu Olšovec Marie Dietlové je zájemců o ubytování a rekreaci spousta a zda bude rybník v letošním roce napuštěný, se informují již nyní. Starosta Šíbl dodal správa rybníka je zřejmě nekonečný boj. Sedimentu je zde mnoho a každý přívalový déšť vždy něco přinese.

Poslední stavební práce na rybníku i kolem něj by měly být dokončeny asi v půlce května, kdy také oficiálně začne nová turistická sezóna.