Vánoce budou slavit i na brněnské chirurgii

Brno - Ne všichni stráví Štědrý večer doma s rodinou. V největší brněnské nemocnici zůstává přes Vánoce 800 pacientů, z toho je zhruba sto dětí. Pro pacienty, kteří na Štědrý večer zůstanou v nemocnici a zdravotní stav jim to jen trochu dovolí, je připraveno rybí filé s bramborovým salátem. Na chirurgickém oddělení Fakultní nemocnice Brno zůstane 30 pacientů, kterým jejich zdravotní stav nedovolí odejít alespoň na Štědrý večer domů.

Vladimír Jirůšek je upoutaný na lůžko už od listopadu a tento stav se nezmění ani 24. prosince. A to i přesto, že ho doma netrpělivě čeká manželka, děti a vnoučata. Pan Jirůšek je se situací mířený: „Co na to člověk může říct, je bohužel postavený před hotovou věc. Když to situace vyžaduje, dá se to přežít.“ Věra Šamšulová za rodinou taky nemůže, je upoutaná na přístrojích a kapačkách. Slavit s nejbližším přesto bude, dojdou za ní i s večeří do nemocnice.

Zpříjemnit nemocným Vánoce se snaží i personál. Sestřičky na chodbách vyvěsily vánoční hvězdy a vyzdobily stromeček. Přímo na Štědrý večer mají pro pacienty překvapení. Sestra Romana Eysseltová uvedla: „Ve vánoční dny malují sestřičky pacientům obrázky na infuze.“ Lékař Igor Penka doplnil: „Co se týče jídla, dodržujeme tradice.“

Pro pacienty, kteří na Štědrý večer zůstanou v nemocnici a zdravotní stav jim to jen trochu dovolí, je připraveno rybí filé s bramborovým salátem.